Der findes ikke mange store lader opført i sten rundtom i Danmark, men støder du på én, og ser den nedrivningsparat ud, så vil dette moderniserede landbrug i Chievo lidt uden for Verona i Italien måske få dig på andre tanker. 

Stenladen stod ubrugt hen, men dens nostalgiske stemning og rummelighed fik en familie og et arkitektfirma i gang med den helt store restaurering og ombygning. En nænsom én af slagsen, hvor der er lagt vægt på at beholde bygningens landlige og autentiske udtryk kombineret med nyt interiør og nye vindues- og dørpartier i træ hentet fra lokalområdet for at gøre projektet så bæredygtigt som muligt.  

Gammelt magnolietræ og nye pool i samklang

Boligen kort 

Beliggenhed: Verona i Italien. 
Ombygget i 2018. 
Hustype: Lade restaureret og moderniseret til enfamiliehus.  
Størrelse: 250 m2 på en 600 m2 stor grund.  
Arkitektfirma: Studio Wok, studiowok.com, @studio_wok  

Sammen med bygningen er den omgivende have også blevet opdateret, så den virker som en integreret del af den nu moderne bolig. 

I haven såvel som i boligen møder historien nye takter. Det betyder blandt andet, at et stort, gammelt magnolietræ er bevaret og står som en tydelig reference til fordums tid i kontrast til den nyanlagte pool med omgivende stenbelægning.  

Hvælvet ladeport med store vindues- og dørpartier

Den gamle, hvælvede ladeport er absolut boligens øjenåbnende pryd, hvor gammelt murerhåndværk er kombineret med store vindues- og dørpartier i glas indrammet af lokalt lærketræ. 

Træsorten går igen i alle indramninger og ved bygningens hovedindgang, hvor monterede, lodrette lærkeelementer trækker tråde til datidens træporte i landdistriktets gårdbygninger. 

Serie: Langt fra bøgehækken 

Videncentret Bolius dykker i en række artikler ned i udenlandsk arkitektur, der med materialevalg, form og funktion, klimahensyn og kreativitet er inspirerende indslag fra fremmede himmelstrøg. 

Læs de andre artikler i serien: