Boligen kort

  • Beliggenhed: Quesa tæt på Valencia i Spanien.
  • Hustype: Familiebolig opført i 2021-2022.
  • Størrelse:  215 m2 og 50 m2 terrasse.
  • Arkitektfirma: Balzar Arquitectos, Balzararguitectos.com

Den største udfordring med at udforme og bygge huset var, at vi ville respektere den smukke natur på grunden. Det betød, at vi ville bevare så mange oliventræer som muligt og skabe en dialog mellem den naturlige natur og det kunstigt skabte hus.

Sådan fortæller Laura Moreno Albuixech, arkitekt hos Balzar Arquitectos.

Spansk passivhus midt i olivenlund

Tegnestuen blev kontaktet af et par, der efter 50 år væk havde genfundet barndommens glæde ved landsbyen Quesa og den omkringliggende natur med olivenlunde og bjerge. Her ville de bygge og bo.

Resultatet er et passivhus med lavt energiforbrug og luksuriøse indslag, som ikke skriger prangende til omgivelserne, men eksisterer mere diskret som en del af arkitekturen i form af valget af materialer, vinkler, former og farver. Alle rum inden døre er fx visuelt forbundet med olivenlunden, ligesom de mange vinduer, åbninger i lofter og brede indgange i bygnigen giver store lysindfald og dermed også skygger, der virker som et kunstværk, der skifter i takt med solens gang over himlen. 

The Olive Grove House med pool og marmor

Det lå lige for at kalde huset for "The Olive Grove House", da arkitekterne virkelig har formået at smelte natur, arkitektur og kundens ønsker sammen. Ønsker, der blandt andet talte en udendørs og en indendørs pool. Begge opvarmede, så de kan bruges hele året.

Et andet ønske var at anvende holdbare, naturlige materialer, hvis farver harmonerer med den omgivende natur. På vægge og gulve er fx brugt iransk, rødlig, travertine marmor, der minder om jordens toner, mens messingarmaturer i køkkenet og badeværelset matcher solens farve, og træarbejdet har fået grønne fronter, der minder om farven på oliventræernes blade.

The Olive Grove House er arkitektur, der måske nok syner enkel, men er gennemtænkt ned i mindste detalje for at få en bolig, der opfylder alle behov hos en livsnyderfamilie.

The Olive Grove House