Fakta om Fifty-Fifty

  • Beliggenhed: Eindhoven i Holland.
  • Hustype: Familiebolig opført i 2018-2020.
  • Størrelse: 240 m2. 
  • Arkitektfirma: Studioninedots

Det lyder meget eksotisk at have børneværelse i et tårn. Det er ikke desto mindre realiteten for to døtre i en hollandsk familie, der af arkitektfirmaet Studioninedots har fået tegnet og opført en yderst speciel bolig. 

Tårnet kan bedst beskrives som en høj, vertikal klods placeret i midten af to horisontale klodser, der udgør husets stueetage. Tårnet er med til at skabe en interessant arkitektur, som kun bliver mere interessant af, at boligen med dens mange glaspartier, skydedøre, huller, buer og åbninger må siges at være meget utraditionel.

Fifty-Fifty – som at bo i naturen

Familien ønskede et hjem i minimalistisk stil, hvor de kunne få en fornemmelse af at bo i naturen. Det fik arkitekterne til at tænke ud af boksen og sætte en ny standard for maksimal visuel transparens i boligen. Her oplever beboerne, at de er sammen, selvom de måske er et andet sted i hjemmet. 

– Du er hverken inde eller ude. Du bevæger dig fra indendørs til udendørs for at vende tilbage til indendørs og ender et eller andet sted ude, fortæller arkitekt Jurjen van der Horst fra Studioninedots om resultatet. 

Udefra minder boligen om en pavillon, hvor åbningerne til inde kan udvides med skydedøre og er transparente. Grænsen mellem at være indenfor, i gårdhaven og på betondækket udviskes.

Gårdhave med hul i taget

Gårdhaven har et stort hul i taget, hvilket igen leger mellem at være ude eller inde. Der er således lavet en slags unikt patchwork bestående af åbne og lukkede områder, hvilket får boligen til at fremstå som halvt hus og halvt have – deraf titlen Villa Fifty-Fifty. 

Fællesområderne som stue, spiseafdeling og køkken og forældrenes område er placeret i stueetagen, mens døtrene som nævnt har deres egne rum i det lille hus med tårnet, der er designet som en selvstændig enhed.