Kort om Chestnut House

  • Beliggenhed: Vale Flor, Mêda i det nordlige Portugal.
  • Husstype: Fritidshus opført i træ.
  • Størrelse: 25 m2 i grundplan.
  • Opført i 2018-2020.
  • Arkitektfirma:  João Mendes Ribeiro

Chestnut House er originaltitlen på et lille fritidshus, der – selvom det er den eneste bebyggelse i miles omkreds – er svært at få øje på. Det skyldes, at bygningerne er placeret bag et stort og gammelt kastanjetræ, hvis krone rækker højere end taget, og grene er bredere end facaden. 

– Huset er simpelthen modelleret efter træet, og det gør, at træet på ingen måde blev påvirket af byggeriet eller den færdige bygning. De to skrå kuber, der tilsammen udgør huset og de mindre indhak i taget, er simpelthen formet, så træets grene skal kunne vokse frit. På den måde har vi skabt et tæt forhold og en masse respekt mellem kastanjetræet og husets beboere, fortæller arkitekt João Mendes Ribeiro.

Chestnut House bygget på platform

Huset er bygget på en platform oven på jorden for ikke at ødelægge kastanjetræets rødder. 

Selve bygningen er udført i certificeret og sortmalet træ og er indvendigt isoleret med kork, der både har varmeegenskaber og virker lyddæmpende. Uden på korkpanelerne er der monteret birkefinér, som også er brugt som materiale til de faste reoler, borde og stole i huset.

Minimalistisk indretning

Indretningen er som arkitekturen holdt minimalistisk, da fritidshuset er bygget til at kunne føle sig i ét med naturen, der via store vinduer mod sydøst synes at være en del af livet og stemningen i huset. Et trædæk omslutter kastanjetræets stamme og gør det også til en nærværende medspiller, når beboerne opholder sig udenfor.