Boligen kort

  • Beliggenhed: Patiovilla Leonidas, Rotterdam i Holland. 
  • Hustype: Enfamiliehus opført i 2018.
  • Størrelse: 150 m2.
  • Arkitektfirma: Studio AAAN

I et nyt beboelseskvarter i Rotterdam skyder det ene enfamiliehus op efter det andet. Fællesnævneren er høje ambitioner om at bygge og bo bæredygtigt, og at boligerne ikke skal gemmes væk bag høje hække og hegn, men tilsammen danne en farverig collage i grønne, urbane omgivelser. 

Patiovilla Leonidas med gårdhave

Et af husene har fået navnet Patiovilla Leonidas, da området hedder Leonidas, og bygningen har en gårdhave som et vigtigt element. Villaen er placeret på grunden, så haven og facaden med store vinduer mod syd vender ud mod gaden. 

Stue, spiseafdeling og køkken ligger omkring en halvåben gårdhave, hvor der er plads til at være privat, og hvor vinden ikke kan komme ind. De tre rum med køkken, stue og spiseafdeling måler hver 4 x 4 meter og hænger sammen, da gårdhaven, der adskiller dem, har store vinduespartier, og rummene derfor er synlige for hinanden. Gårdhaven virker derfor som et samlende og centralt rum.

Alle rum er organiseret omkring gårdhaven

– Alle rum i huset er organiseret omkring gårdhaven. Du kan fx se fra stuen gennem bladene i gårdhavens træ, hvad dine børn laver i køkkenet, uden at være i samme rum. Rumorganiseringen definerer også husets ydre udformning, og det strukturelle element var interessant for os som arkitekter at arbejde med, fortæller arkitekt og partner Hilbrand Wanders fra Studio AAAN. 

Den strukturelle arkitektur betyder blandt andet, at for at få sollyset ind i gårdhaven på den rigtige tid af dagen er et af rummene på 1. sal et udendørsrum, hvor taget skråner kraftigt ned. Dermed optimeres dagslysets eksponering i gårdhaven. 

Tagets hældning skaber den specifikke form på huset og giver et dobbelt­kurvet grønt tag understøttet af bugtede bjælker.

Langt fra bøgehækken

Videncentret Bolius dykker i en række artikler ned i udenlandsk arkitektur, der med materialevalg, form og funktion, klimahensyn og kreativitet er inspirerende indslag fra fremmede himmelstrøg.

Læs de andre artikler her: