Kort om The Green House

  • Beliggenhed: Epse, cirka 100 km fra Amsterdam i Holland.
  • Hustype: Villa ejet af arkitekterne bag, der periodevis lejer boligen ud.
  • Størrelse: 40 m2.
  • Opført: 2021/2022.
  • Arkitektfirma: Getaway Projects, getawayprojects.com og getawaydeluxe.com

Hvis Tarzan skulle vinke farvel til livet i junglen og sove andre steder end i sammenknyttede lianer, ville han sikkert vælge at bo i ”The Green House” eller ”De Kas”, som boligen hedder på hollandsk. Her kan han både holde varmen om vinteren og samtidig føle sig som en del af den omgivende skov, da mere end halvdelen af facaden er glas, og det samme er en stor del af taget. 

Huset i skoven omkring en times kørsel uden for Amsterdam er tegnet af det hollandske arkitektpar Paulien van Noort og Arno Schuurs, og de har bygget det til sig selv. For at finansiere projektet har de valgt at leje boligen ud i ferier.   

I glasdelen ligger husets hjerte bestående af køkken med spisepladser og et loungeområde. Køkkenet og to lange, smalle og høje spisebordsplader danner tilsammen en U-form. I U’et er der lavet en buet sofa, hvor du kan slænge dig og nyde naturen, uanset om du kigger op, ligeud, til højre eller venstre.

Masser af plads i The Green House – trods kun 40 m2

Rent arkitektonisk mener arkitekterne bag ”The Green House”, at den største bedrift i formgivningen er, at de har formået at skabe en bolig med fornemmelse af plads. Det er sket trods kommunale restriktioner.

– Grundplanen måtte ikke overstige 40 m2, og taget måtte højst rage fire meter op. Alligevel er vi lykkedes med at designe et hus, der virker rummeligt, fordi vi har delt det ind i forskellige niveauer og har brugt så meget glas, så øjet ikke stoppes af vægge, forklarer Paulien van Noort.

Badeværelse i The Green House ligger under jorden

Hun tilføjer, at badeværelset er placeret under jorden, mens husets to soveværelser ligger ovenover. 

Tilsammen udgør de tre rum boligens mere lukkede del med en facade beklædt med sorte mursten og sedumtag. Ud over at give frit udsyn sørger den store mængde glas også for at opvarme huset på solskinsdage.