• Beliggenhed: Orinda ved Oakland Hills i Californien, USA.
  • Hustype: Enfamilievilla opført i 2017.
  • Størrelse: 350 m2.
  • Arkitektfirma: Faulkner Architects 

I det nordlige Californiens Oakland Hills’ bakkede landskab ligger et hus, der med sin grå og rustrøde facade i cortenstål umiddelbart ikke gør meget væsen af sig på afstand. 

Går du tættere på bygningen, er der så mange linjer horisontalt og vertikalt at gå på opdagelse i, at du uvilkårligt bliver draget til at gå rundt om huset og bagefter indenfor. Her venter blandt andet en stue med højt til loftet og store vinduespartier ud mod enorme egetræer. 

Rummets arkitektoniske udtryk og indtryk vil gøre de fleste bløde i knæene af ren begejstring.

Energiregnskab for hus i Californien går minimum i nul

Begejstrede er også husets ejere, et ægtepar, begge miljøforskere, og deres to sønner. Parret er qua deres job meget dedikerede til bæredygtighed. Ambitionen var da også at få bygget en bolig med et energiregnskab, der hvert år som minimum går i nul.

– En ambition, som ejerne i fællesskab med os har indfriet, fortæller hovedarkitekt på projektet Greg Faulkner fra Faulkner Architects.

Solceller og genbrug af regnvand

En hældning på taget får regnvandet til at løbe ned i store, nedgravede tanke, hvor det opsamlede vand bruges til blandt andet toiletter og til vaskemaskinen. Alt husets spildevand, der ikke har kontakt med toilettet, genbruges til vanding af træer og buske. Solceller på taget genererer mere energi, end familien kan nå at bruge på et år. 

Ståltag skifter farve og giver skygge

Herudover er bygningen konstrueret, så ståltaget går ud over husets ydervægge for at skabe skygge og dermed nedkøle de indendørs kvadratmeter i et område, hvor solen bager en stor del af året. Cortenstål er valgt som byggemateriale, fordi det ikke kræver vedligeholdelse, og så ændrer det farve over tid, så huset visuelt skifter udtryk som det omgivende landskab.