Kort om kornladen

Beliggenhed: Landsbyen Alpisella på grænsen mellem Ligurien og Piemonte i Italien. 

Hustype: Fritidshus til udlejning renoveret i 2022. 

Størrelse: Grundplan på cirka 40 m2.

Arkitektfirma: Studio Officina82
 

Kornladen på skråningen ved landsbyen Alpisella tusind meter over jordens havoverflade, og midt mellem de norditalienske regioner Piemonte og Ligurien, havde længe stået ubrugt hen og fået lov til at forfalde. Men en dag kunne kommunen se en idé i at renovere bygningen og lokke skiturister og sommervandrere til at booke overnatning på stedet.

Lej Selucente til overnatning

Derfor fungerer laden i Italien i dag som et udlejningshus med navnet Selucente, hvor lejere kan få glæde af det smukke interiør og ikke mindst udsigten mod syd over dalen og mod nord til skoven. Selucente betyder groft oversat fra italiensk til dansk ”skinnende” og hentyder måske til det nye ståltag, der, når solens stråler rammer, skinner og lyser bygningen op i omgivelserne.

Gammel lade nu med ståltag

Den gamle lade var opført i sten med en tagkonstruktion, der oprindelig var udført i træ dækket med halmstrå og senere metalplader, der med tiden rustede godt til. Tagkonstruktionen består nu af nyt fyrretræ beklædt med cortenstål, der ruster langsomt og med tiden får en rødlig patina. 

Stenmurenes placering blev der ikke ændret på, men de er nu forstærket med jernbjælker, der indenfor er blotlagte. Her er der nemlig kig til kip og et nyt og isoleret fyrretræsloft. 

– For at få endnu mere loftshøjde og adgang til naturligt dagslys valgte vi at opføre to kviste med vinduer. Vinduerne giver fra den tilføjede hems, der fungerer som soveværelse, et fascinerende udsyn til naturen, der er et kæmpe plus ved huset, fortæller arkitekt Fabio Revetria fra Studio Officina82.

Ubehandlet fyrretræ og kalk- og hampmaling

I indretningen er der brugt meget ubehandlet fyrretræ, mens væggene er dækket af en slags kalk- og hampmaling, der har en hvidlig nuance, Den rødlige tone ved køkkensektionen er fremkommet ved at blande rødligt jord og ler i malingen.