Se marmoren her

Årtusinder på bagen

  • Marmor er en hård kalkstensart, som er velegnet til forarbejdning.
  • Der udvindes marmor over hele verden.
  • Det mest berømte marmorbrud ligger i Carrara i Norditalien, hvor man siden år 283 f.Kr. har udvundet marmor – blandt andet til kejser Augustus, da han genopbyggede Rom.

Marmor har været lig med eksklusivitet i mange årtusinder. Det blev oprindeligt brugt som byggemateriale til gigantiske paladser og imponerende søjler i det gamle Rom og Grækenland, men flyttede ind i almindelige boligejeres hjem i form af bordplader og fliser ad flere omgange op gennem 1900-tallet. Blandt andet i 1940'erne, i 1960'erne og i 1980'erne og efter et kæmpe popularitetsdyk er det hottere end nogensinde i 2015.

Det fortæller indretningsarkitekt Marina R. Lykkesteen.

- I 1980'erne blev marmor brugt overalt. Men det blev også så meget en indikation af det årti, at det i 1990'erne blev et absolut 'no go', og marmorborde blev et prædikat for dårlig stil. Men her 30 år efter er det poppet op igen. Jeg tror, det passer med noget, vi vil i tiden. Vi går efter naturlige og organiske materialer, fortæller hun.

Blev forelsket i marmor i Indien

Da designer Henriette Schytz Bach startede sit firma Nordstjerne i 2012, havde marmorkvalmen fra 1980'erne endnu ikke helt sluppet sit tag i danskerne. Men selv blev hun fascineret af materialet på en tur til Indien.

- Jeg faldt tilfældigt i snak med en marmorleverandør og blev vanvittigt forelsket i materialet, som har en fantastisk naturlighed og virker blødt at røre ved. Så vi lavede en kollektion med lysestager og andet boliginteriør i hvidt marmor og sort fedtsten og fik kæmpe succes med det, fortæller hun.

- Og da vi begyndte at bruge både grønt, brunt og gråt marmor, var der skepsis på den første messe, hvor vi havde det med. Men det seneste år har det også pludselig taget fart, og nu er især det grønne marmor superhot, og mange andre designere er også begyndt at bruge det, fortæller hun.

Marmor bruges nu til alt fra lysestager og lækre skærebrædder til lamper og knagerækker. Og marmormønsteret ses også på lampeskærme, puder og bruseforhæng.

Marmor købes af alle typer

Henriette Schytz Bach mener, at marmors fornyede popularitet skyldes, at man bruger det i den moderne skandinaviske designstil med skarpe linjer og cool enkelhed i stedet for 1980'ernes runde, overdrevne stil.

Vis os din marmor

Var du med på 1980'ernes marmorbølge eller er du hoppet på den nye? Send os et foto og et par ord på: bedrehjem@bolius.dk

Samme melding kommer fra Valdemar Askov, sælger og montør i Marmor & Granit i Odense. Også her er salget af marmor til bordplader og badeværelser steget kraftigt de seneste par år.

- I 1980'erne, hvor der sidst var knald på marmor, blev det så udbredt, at man kunne få marmor i hvert eneste byggemarked. I dag er materialet igen mere eksklusivt. Det rammer tidsånden, hvor folk vil have noget, der ikke ligner alt det, de andre har, siger han.