Spørg Bolius

Hvem har ansvar for oplysninger i tilstandsrapport og energimærke - hvor kan jeg klage over fejl der koster mig mange penge?

Til Bolius

Kan man klage over sælgers forkerte oplysninger i en tilstandsrapport? Jeg har for to måneder siden købt et hus fra 1930. I tilstandsrapporten oplyser sælger, at der ligger 100 mm isolering på loftet, at naturgasanlægget er fra 2008 og at der har været fugt i kælderen, men det er lavet.

Jeg har haft fagmænd ude og kigge på det. Der er ingen isolering på loftet. Der ligger sten. Naturgasfyret er fra 2000. Det vil sige, at det er 20 år gammelt og skal skiftes nu. I kælderen er der op til 26% fugt i væggene.

Har jeg mulighed for, at klage over det, og hvordan gør jeg? Dækker ejerskifteforsikringen noget af det? Jeg har jo købt hus på falske oplysninger. Så vidt jeg har læst mig til, så kan jeg klage direkte til den byggesagkyndige, men får jeg noget ud af det? Fx har han ikke været på loftet, fordi der ikke var en stige. Omkostningerne til udbedring vil koste mig omkring 100.000,- kr.

Birgitte G

Hej Birgitte G

Hvis huseftersynsordningen er blevet brugt i forbindelse med huskøbet, er det den bygningssagkyndige ansvarlig for de synlige skader og ejerskifteforsikringen der dækker skjulte skader. Den bygningssagkyndige skal dog ikke tjekke om der er 100 mm isolering på loftet eller sten og heller ikke tjekke om naturgasfyret er fra 2008 eller 2000.  Disse ting skulle dog omvendt gerne være registreret i Energimærkerapporten.

Er der i energimærkerapporten registreret 100 mm isolering og at naturgasfyret er fra 2008, har energikonsulenten ikke lavet sit arbejde godt nok, og så er det denne i skal klage til over disse punkter. Læs mere om hvordan du klager her: Klagevejledning Energimærker

Fugt i en kælder er ikke unormalt for et hus fra 1930. Selvom der er oplyst, at der har været fugt i kælderen, men at dette er udbedret og at du måler fugt, vil det umiddelbart blive vurderet som normalt. Læs mere om fugt i kælderen her: Fugt i kælderen

Du skal være opmærksom på at der kan være forbehold i rapporterne, som jeg ikke er bekendt med og som kan have indflydelse på om du kan klage og hvem du skal klage til. Jeg vil derfor anbefale, at du kontakter en uvildig byggesagkyndig, som ved en besigtigelse af de konkrete forhold og en gennemgang af rapporterne kan vurdere hvordan du skal forholde dig til de ting du beskriver. Søg på internettet efter en egnet byggesagkyndig.

Jeg håber, du finder en tilfredsstillende løsning.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden