Idéen om at flytte i et bofællesskab er populær blandt danskerne. Faktisk så populær, at en undersøgelse fra SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd i 2017 viste, at 80.000 ældre overvejede at flytte i seniorbofællesskab, mens der ved udgivelsen af undersøgelsen blot var omkring 7.000 boliger i seniorbofællesskaber rundt om i landet.

Heldigvis vokser antallet af boliger i seniorbofællesskaber hele tiden, men det gør efterspørgslen også. Det giver stor rift om boligerne, og derfor er det en rigtig god idé at være ude i god tid. Jo før du skriver dig op til en bolig, jo længere fremme er du på ventelisten, når og hvis du en dag føler dig klar til at blive del af et seniorbofællesskab.

Etablerede bofællesskaberUnder opførelse

Om Danmarkskortet

Overblikket over seniorbofællesskaber i Danmark er udarbejdet af analysevirksomheden Methods for Realdania.

Der findes ikke et centralt register over alle seniorbofællesskaber, så overblikket er blevet til ved hjælp af søgninger i medieomtaler, bygherreovervågning, internetsøgninger mv. Der kan således være seniorbofællesskaber, som ikke fremgår af listen – ligesom nogle af oplysningerne kan være forældede eller forkerte. Du kan øverst i denne artikel se, hvornår Danmarkskortet senest er opdateret.

Hvordan finder du ud af, hvor der er seniorbofællesskaber?

Du kan på dette kort få et overblik over de seniorbofællesskaber, der findes i Danmark. Overblikket er udarbejdet af analysevirksomheden Methods for Realdania.

Da der ikke findes ikke et centralt register over alle seniorbofællesskaber, er overblikket blevet til ved hjælp af søgninger i medieomtaler, bygherreovervågning, internetsøgninger mv. Der kan således være seniorbofællesskaber, som ikke fremgår af listen – ligesom nogle af oplysningerne kan være forældede eller forkerte.  

Ved hjælp af det store overblik kan du finde frem til et bofællesskab i lige netop det område, hvor du kunne tænke dig at bo i din tredje alder.

Hvad hvis der ikke findes et seniorbofællesskab til mine ønsker?

Hvis du ikke finder et tilbud på kortet, der passer på dine ønsker, har du stadig flere muligheder. 

Måske har du allerede kendskab til et bofællesskab, der tiltaler dig. Er det tilfældet kan du prøve at kontakte dem direkte for at høre, hvordan du får en fod indenfor. 

Hold også øje i de kommuner, hvor du gerne vil bo. Kommunerne er ofte en del af samarbejdet omkring bofællesskaberne, og måske kan du finde det, du søger, på deres hjemmesider.

På Facebook kan du også finde flere grupper for bofællesskaber. Nogle grupper er for bofællesskaber, der søger nye beboere, og andre er for folk, der ønsker at skabe deres eget og derfor leder efter andre med samme tanker. Måske kender du – eller dine Facebook-venner – til nogle af disse grupper, eller også kan du forsøge dig med at søge dem frem - prøv fx at skrive "seniorbofællesskab" og det område, hvor du leder efter et fællesskab.

Der findes også dedikerede hjemmesider, hvor bofællesskaber kan annoncere for ledige pladser i fællesskabet. Her findes eksempelvis Bofællesskab.dk, hvor du finder en lang række forskellige bofællesskaber fordelt over hele landet.