Spørg Bolius

Hvilken type fugesand er bedst til at holde ukrudt væk?

Hej Bolius

Hvilken type sand eller lignende skal jeg putte ned mellem mine brosten i haven for at undgå ukrudt?

Jeg har set, at i nogle offentlige parker er mellemrummene fyldt med et materiale/sand, som er blevet meget hårdt, nærmest støbt?

Venlig hilsen Steen
 

Hej Steen

Det er bl.a. fordelingen af store og små partikler, der afgør, hvor modstandsdygtig et fugemateriale er over for ukrudt. Jo mindre partikler, desto tættere fuge, hvorved ukrudtsfrø har svært ved at få fat.

Men da fugerne i en brolægning typisk er bredere end fx mellem betonfliser, skal der i dit fugemateriale også være en del større partikler, der kan kile sig fast mellem stenene og stabilisere belægningen. Du kan derfor ikke alene bruge et materiale med meget fint materiale, men skal bruge en god blanding med både store og små partikler.

Ofte bruges en almindelig 0/8 afretningsgrus, der har en god fordeling af store og helt små skarpe partikler, der både pakker godt og sikrer stabiliteten. Der findes også forskellige former for fugesand, der bl.a. med en høj pH-værdi, kan virke ukrudtshæmmende. Her skal du dog igen være opmærksom på korn- eller partikelstørrelsen.

Uanset hvad du vælger, kan det ikke undgås, at der over tid vil komme ukrudt mellem stenene. Den bedste måde at holde det væk er ved at vedligeholde fugerne. Det gøres nemmest ved jævnligt at feje belægningen med en stiv kost, så frøukrudt ikke når at få fat.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Berit Rørbøl, haveekspert

Aktuelt på forsiden