Spar penge ved at skrue ned på termostaterne, før du smækker døren bag dig og drager på juleferie. Du kan spare omkring 150 kr. på varmeregningen, hvis du har et nyere oliefyr og er væk i en uge, viser et regneeksempel, som Videncentret Bolius har lavet.

Hvor meget du præcis sparer, afhænger af, hvor høj din varmeregning normalt er, hvor effektiv din varmekilde er, hvor meget du skruer ned for varmen, og hvor lang tid du er væk.

Spar penge: Skru 1 grad ned og spar 5 procent

Normalt sparer du omtrent 5 procent på varmeregningen for hver grad, du sænker stuetemperaturen. Hvis fx din normale stuetemperatur er 22 grader, og du skruer 5 grader ned, kan du altså spare 25 procent.

Du bør dog ikke have lavere temperaturer end 17-18 grader, da det  øger risikoen for skimmel. Er luften meget kold vil den dug, der bla. kommer på vinduerne, ikke blive absorberet i luften, men lægge sig i vinduet med skimmelvækst til følge

På de fleste fyr er det muligt at lave natsænkning eller feriesænkning. Så skal du blot indstille fyret til dette.

Har du en anden form for varme, kan du fx få smarte termostater, der er nemme at programmere til at skrue ned eller op for varmen via fx en app på din smartphone.

Har du ikke disse muligheder, eller på anden kan 'fjernstyre' temperaturen, kan du skrue ned for termostaterne på radiatorerne i de enkelte rum. Sørg for at have lidt varme på. Stil termostaterne på 1-2.

Energitjenesten anslår, at et velholdt hus på 150 m2 typisk bruger 86 kWh til varme og varmt vand i et koldt vinterdøgn.

Det vil sige, at du ved at skrue 25 procent for varmen, kan spare 21,5 kWh i døgnet. Med et nyt oliefyr vurderer Energitjenesten, at en kWh koster dig 0,97 kr., og dermed sparer du altså 146 kr. i løbet af en juleferie på en uge (21,5 kWh x 0,97 kr. x 7 dage).