Der findes et væld af forskellige chili. Nogle chili-planter giver chili-frugter, der ikke er stærkere, end at det kilder lidt på tungen, mens andre planter producerer chilier så slagkraftige, at de bør håndteres med gummihandsker og doseres med stor omtanke.

I denne artikel kan du læse, hvordan du selv kommer i gang med at dyrke chili i vindueskarmen. Det er hverken svært eller dyrt.

Hvordan sår du chili?

  • Chili-frø sås bedst fra sidst i januar til begyndelsen af marts.
  • Så fx i små plastbakker, og dæk frøene med 0,5 cm jord uden gødning.
  • Chili-frø skal have 22-25 grader for at spire, og de allerstærkeste skal have 28-32 grader. Stil dem på en radiator, oven på køleskabet eller et andet lunt sted. Dæk med plastfilm, der holder på fugtigheden.
  • Spray med vand en gang om dagen for at holde jorden fugtig.
  • Flyt frøene til vindueskarmen, så snart frøene er spiret, og fjern plastfilmen. Spiretiden afhænger af sorten, men der kan godt gå 10-20 dage.
  • Plant chili-planterne i hver sin potte, når planterne har 4-5 løvblade.

Hvordan passer du chiliplanter?

  • Vand moderat. Spray med en vandforstøver, mens planterne er ganske små. Jordoverfladen må godt tørre ud mellem vandingerne.
  • Ryst planten forsigtigt, når der er blomster på.
  • Det er vigtigt, at chilien har nok plads - plant den derfor løbende over i større potter og krukker i takt med, at planten vokser sig større. Jo mere jord, des større plante. Herefter må du godt gøde – fx med en særlig chili-gødning. Men du kan også bruge andre slags gødningstyper beregnet til spiselige afgrøder.
  • Flyt chilien til husets køligste vindueskarm under en hedebølge, hvis chiliplanten står inden for om sommeren.

Billedserie: Se madskribent Camilla Plums yndlingschilier