Spørg Bolius

Hvordan fjerner jeg kalkpletter på fliserne i badeværelset?

Kære Bolius.

Mine fliser på badeværelset har desværre fået et par grimme ringe. Jeg er lidt i tvivl om, hvilken type sten der er tale om, da de var her, da jeg overtog huset. Måske I har et bud på det? Og på hvad jeg kan behandle det med?

De bedste hilsner Jens Jacob

Kære Jacob, tusind tak for dit spørgsmål.

Ringene ligner kalkaflejringer efter en spand eller andet rundt objekt, som har været vådt. Fliserne ligner naturfliser. Teknisk skal man passe på med at hælde syre på naturfliser, da syre kan ødelægge fliserne. Men når det er sagt, så kan man ofte lave en mild syrlig opløsning med 8 dl. koldt rent vand + 2 dl. mild klar husholdningseddike, handsker på fingre og hænder. Dernæst aftørres de hvide ringe forsigtigt, som en lille test på om det kunne være kalk. Bemærk, at der efter aftørring af de hvide ringe, så skal eddiken aftørres øjeblikkeligt med koldt rent vand, så al eddiken er fjernet. Dernæst aftørres stenene med et rent viskestykke eller andet rent klæde. Nu kan stenene evt. poleres med en bivoks eller lignende til polering af sten, så får fliserne en mere blank overflade.

PS: Der er en række forbehold i disse råd, så vær varsom og evaluer trin for trin, hvad der virker og ikke virker.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden