Spørg Bolius

Hvordan kan udluftning i fugtigt vejr sænke luftfugtigheden indendørs?

Til Bolius

Det gode råd mod høj luftfugtighed er jo masser af udluftning. Men her i november, hvor der er koldt og vådt, er luftfugtigheden udendørs som regel højere end indendørs.

Og hvordan kan det så sænke luftfugtigheden indendørs, at udskifte luften med luft udefra?

Linda R

Hej Linda

Det er fordi, det, der har betydning, er den relative luftfugtighed, som er et udtryk for, hvor meget fugt der er i luften i forhold til dugpunktet ved den samme temperatur.

Når luften opvarmes kan den indeholde mere fugt, og det betyder, at når den kølige, fugtige udeluft kommer ind i huset og opvarmes til en højere temperatur, så vil relative luftfugtighed falde. Selvom mængden af vand er den samme som ved lavere temperatur giver en høj luftfugtighed.

Hvis fx en udelugt på 13 grader med en luftfugtighed på 50 %, ved udlutning kommer ind i huset og så  opvarmes til 22 grader, betyder det, at den relative luftfugtighed inde så kun er 30%.

Det kan du læse meget mere om her: Relativ fugtighed - skimmel.dk

LÆS OGSÅ: Hvor høj må luftfugtigheden være indendørs?

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden