Spørg Bolius

Hvordan kommer jeg af med heksesod?

Jeg er ret sikker på, at jeg har fået det man kalder sortsværtning eller heksesod på norsk. Mine vægge er sorte ligesom tilrøget. Der er sort overalt. Det sniger sig ind i skabe og skuffer. Har fået sendt en prøve til teknologisk, som sagde, det var støv, sod, os osv. Men hvorfor kommer det? Har fået nye vinduer og døre, og det er blevet særligt slemt efter det, og det er ligesom værst på ydervæggene. Hvad kan det være, og hvad kan jeg gøre? Kan det evt. have noget med for stor forskel på varme og kulde vedr. isolering at gøre eller hvad kan det ellers skyldes? Jeg vil jo gerne afhjælpe problemet, inden jeg maler, så det ikke kommer igen lige med det samme. Mange tak for hurtigt.

Hej Gitte B.

Heksesod/sotsværtning er partikler i luften fra blandt andet madlavning, stearinlys, brændeovn, trafik eller fra semi flygtige organiske komponenter, (SVOC) i fx maling, tæpper, gulvbelægninger m.m.

Partiklerne sætter sig på de overflader der er lidt køligere end resten af rummet, det skyldes at der hvor den varme fugtige luft møder de lidt køligere overflader dannes en lille smule overfladefugt, hvor partiklerne så sætter sig.

Du skal sørge for at holde luften er tør og varm,  have alle rum opvarmede og lufte ud 2-3 gange om dagen med gennemtræk i 5-10 minutter.

Sortsværtningen/heksesoden kan normalt fjernes med almindelige rengøringsmidler.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden