Spørg Bolius

Sort støv i vindueskarmen, men ingen trafikeret vej - hvad kan det være og er det farligt?

Kære Bolius

Der samler sig sort støv i vindueskarmen i løbet af en døgn, når jeg har ventilationsdysen i væggen åben. Den er derfor altid lukket.

Men hvad er det, og er det farligt? Bor ikke ud til en traffikeret vej eller i nærheden af motorvej, men lejligheden ligger lavt i forhold til vejen. Næsten kælderplan.

Hej

Når du skriver, at du ikke bor ud mod trafikeret vej eller andet, der udefra umiddelbart kunne være årsag til de sorte partikler, kan det måske være det, man kalder heksesod/sortsværtning,

Det er partikler, der findes i indeluften fra bl.a. madlavning, stearinlys, brændeovn, trafik eller fx maling, tæpper, gulvbelægninger m.m., som sætter sig på overflader, der er lidt køligere end resten af rummet.

Det sorte støv i vindueskarmen kan skyldes, at når du åbner ventilen, bliver overfladerne lige der lidt køligere. Når så den varme indeluft møder den køligere overflade dannes en lille smule overfladefugt (kondens), som så ”fanger” partiklerne, der sætter sig som det fine, sort støv. Altså, at det muligvis ikke er sorte partikler, der kommer udefra via den åbne ventil, men partikler der allerede findes i indeluften, der afsættes, fordi overfladen bliver køligere, når du åbner ventilen.

Hvis det er sortsværtning/heksesod, er det ikke farligt og du kan fjerne det med en klud opvredet i vand med almindeligt rengøringsmiddel og roligt åbne ventilerne og så ellers generelt sørge for at holde luften tør og varm, have alle rum opvarmede og lufte ud 2-3 gange om dagen med gennemtræk i 5-10 minutter.

Læs mere her: Sådan undgår du sorte vægge i boligen

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden