Spørg Bolius

Hvordan opbygger jeg gulvkonstruktionen med gulvvarme?

Bolius Ekspertpanel

Spørgsmål jeg håber I kan give mig svar på.

Jeg står og skal omlægge et bestående, indvendigt trægulv i et Hultsfred typehus fra 1972, opført af HØM, til et gulv med skiferklinker i en entre+køkken+toilet+bryggers.

Mine spørgsmål går kun på Entre og køkken.

I toilet og bryggers findes gulvvarme, de nye fliser skal blot lægges ovenpå bestående fliser. Kan i anbefale en behandling af de gamle fliser og hvilken cement/lim der skal anvendes til at lægge fliserne i?

Det bestående trægulv/strør skal dermed fjernes i entre og køkken – ca. 35kvm.

Nederst under de strøer der fjernes ligger et beton dæk, jeg ved ikke hvor tykt det er.

Fra dette dæk er der 20cm op til det nuværende gulvniveau.

Der skal så lægges 100mm Sundolitt Climate C80 (er klar over det ikke overholder regler, men der er ikke plads til mere).

Skal der tætnes mellem de enkelte plader, før støbning og med hvad ?

Ovenpå dette skal der så vidt jeg har fået oplyst lægges RIO net – 6mm i tykkelse, hvilken maskestørrelse skal der vælges?

Hvilke type afstandstykker/skinner skal det være og skal de fæstnes til RIO nettet, jeg har hørt at når

VVS installatøren monterer rør, skrider/vælter disse, da de ligger på Sundolitt Climate C80.

Skal RIO nettet være galvaniseret? - skal det jordes(EL), da det også ligger i et køkken ?

Ovenpå dette skal der lægges gulvvarme – kobberrør – det er direkte fjernvarme med højt tryk.

Jeg har valgt at beholde dette istedet for at omlægge til en veksler.

Dernæst skal der så støbes et ca- 7-9 cm cement/ betonlag – hvilken blanding skal der anvendes?

Hvor hurtigt vil det tage om at tørre? Eller kan der lægges plader til at gå på det umiddlebart efter støbning?

På dette skal der lægges skiferfliser, 30X30cm, ca. 1-1.5cm i tykkelse. Hvilken blanding cement eller måske lim skal anvendes til det?

Hvilken form for dampspærre og hvor skal denne ligge, skal den også gå op til de bestående vægge, det er fortrinsvis indervægge(gips) der må jeg gå ud fra, står ovenpå en strø.

Der er dog en ydervæg på 2m også.

Jeg skal lave det meste selv, undtaget VVS og hvad der ellers skal flyttes af EL.

M.v.h.

Niels E.

Kære Niels E.

Inden du går i gang er der flere ting du bør undersøge, f.eks. hvis du vil udlægge 100 mm polystyren oven på det eksisterende betonlag som også hedder klaplag. Så skal du sikre dig den isolering over eksisterende beton ikke er tykkere end 1/3 del af den isolering under betonen. Dit nuværende klaplag (beton) vil virke som en dampspærre og hvis du har en mere 1/3 del af isolering til at ligge over klaplaget vil din dampspærre være placeret forkert (dugpunkt). F.eks. hvis du har 200 mm isolering under eksisterende betonlag er det ok med 100 mm isolering over betonpladen. Men hvis der nu kun er 100 mm isolering under nuværende betonlag bør du ikke isolere med over 50 mm.

Med hensyn til valg at armeringsnet vil en 6 mm tykkelse maske 150 x 150 mm være fint at fastbinde din gulvvarmeslanger, og det behøver ikke at være galvaniseret armering. Husk at armeringsnet skal løftes over din polystyren (isolering) ca. 15 mm, disse hedder afstandsholdere.

Du skal også sikre dig at der kommer tilstrækkelig med betonlag henover varmeslangerne, for at sikre god varmespredning. Man siger normalt skal varmeslanger overdækkes med minimum 50 mm beton.

Med hensyn til om armeringsnet skal tilsluttes jord, er dette kun i vådrum som bryggers og badeværelser. Jeg vil anbefale du anvender pex-slanger i stedet for kobberrør, da dette vil sikre dig mod utætheder.

Husk det skal være en VVS som montere dine varmeslanger, da dette kræver autorisation. Når du skal støbe slidlag/pudslag kan du anvende blandingsforholdet 1:4. Grusmaterialet (vasket grus) skal sammensættes så groft som muligt med en maksimal kornstørrelse på op til 1/3 af slidlagets tykkelse. Allerede 24 timer efter slidlag er støbt kan du gå på gulvet.

Med hensyn til limning af fliser, skal du vælge en fliseklæb som er egnet til de fliser du vælger, læs mere på de forskellige fliseklæbsprodukter hvad der er bedst egnet.

Denne beskrivelse er kun vejledende, da jeg ikke kender alle forholdene, så du bør nok søge rådgivning inden du går i gang med opgaven.

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden