Spørg Bolius

Renovering af ældre parcelhus - nyt terrændæk, gulvarme og limet trægulv?

Hej Bolius.

Min mand og jeg har købt et hus fra 1962 og i den forbindelse skal vi i gang med et mindre renoveringsprojekt. Eksempelvis bryder vi det gamle terrændæk op for at isolere og etablere gulvvarme (vandbårent). Vi har fået et tilbud fra en murer, hvoraf det fremgår, at der vil blive isoleret med 400 mm Sundolitt plader og herefter vil der blive støbt et betonlag på 100 mm. Vi havde forestillet os, at der også skulle udlægges et lag leca letklinker under den trykfaste isolering, men er det overhovedet nødvendigt, siden mureren ikke selv foreslår det?

Når det nye terrændæk er etableret ønsker vi at lægge et trægulv, der skal fuldlimes til undergulvet. Nu er vi i tvivl, hvad vi skal gøre med hensyn til fugtspærre. Hos gulvleverandøren kan vi se, at vi skal vælge en bestemt spartel til parketlimen alt afhængigt af, om limen skal virke fugtspærrende eller ej. Betyder det, at parketlimen i sig selv er tilstrækkelig som fugtspærre og vi derfor ikke skal lægge en plastfolie som fugtspærre? Og hvis nej, skal plastfolien så lægges under eller over betonlaget?

På forhånd tak for svar.

Med venlig hilsen Simone

 

Hej Simone 

Det lyder som et spændende projekt, og godt at høre at I får det isoleret godt og grundigt under den nye gulvvarme.

Coated lecanødder er rigtig godt at have nederst, om ikke andet som radonsug. Man brugte dog lecanødder mere i “gamle dage” da de var gode at bruge som kapillarbrydende lag, hvor de skulle ligge med mindst 150 mm tykkelse.

Samme krav til kapillarbrydende lag har vi fortsat idag, men her vil de nederste 150 mm af polystyrenet, (flamingoen) udgøre denne kapillare brydning.

Med hensyn til trægulvet der skal limes på, (jeg gætter på et flot sildebensparket), så er det ekstremt vigtigt, at I gerne betongulvet tid og mulighed for at tørre ordentlig ud. Hverken den ene eller anden fugtspærre kan sikre jeres trægulve direkte på en fugtig beton. 

Men plejer at sige 28 døgn for en god hærdning af betonen. Og denne kan man så hjælpe lidt på vej ved at tænde for lidt og langsomt for gulvvarmen. 

Men det ændrer ikke på, at det tager tid for betonen at udtørre. Har I meget travlt kan man vælge at købe særlige hurtigttørrende betontyper. 

Men! Uagtet hvilken beton I vælger, så skal I vælge den lim, som også udgør det for en fugtspærre. Det er næsten standard idag.

Og så er det en rigtig god idé, at I hvis I kunne indstøbe nogle fugtmåler-rør ned i betonen. Læs mere her om den målemetode og hvor tørt betongulvet skal være, før I kan lægge et trægulv på det.
Fugtmåling før gulvlægning​​​​​​​

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden