Spørg Bolius

Hvordan rengør jeg brusevæg af glas - når gulvet ikke tåler syre?

Kære Bolius

Jeg læser med glæde jeres anbefalinger til vedligehold og rengøring af hjemmets mange forskellige flader mv.

Jeg er selv stødt på en udfordring, som jeg ikke er lykkedes med at google mig til et svar på:

Jeg har et fint nyt badeværelse med et nylagt terrazzogulv og en brusevæg i glas. Brusevæggen kalker som bekendt hurtigt til, og jeg ønsker derfor at afkalke denne. Det gør jeg - på vores andet badeværelse - nemt med alm. husholdningseddike i en forstøver og en svamp.

Jeg er dog klar over, at mit terrazzogulv ikke tåler syren i eddiken, men hvordan afkalker jeg mon så min brusevæg? Det er nærmest umuligt ikke at få ramt gulvet med eddike, eller andet kalkfjerner med syre i, i større eller mindre omfang.

Jeg håber, I har et råd.

Bedste hilsner Malou

Kære Malou

Din glasvæg i glas kan afkalkes med en svag syre, som du skriver som et godt løsningsforslag. Dit terrazzogulv tager skade af syre, hvis syren har kontakt med gulvet. En løsning for at kunne afkalke din glasvæg kunne være, at bruse dit terrazzogulv over med masser af koldt vand indledningsvist, så gulvet er mættet med væske og ikke suger så meget syre, når nu glasvæggen ønskes afkalket.

Tag rengøringshandsker på og anvend en fortyndet, mild, klar eddikesyre som eks. lagereddike. Kom den milde eddike på en klud og afvask glasvæggen og polér glasset op løbende med et rent og tørt viskestykke og undgå i videst muligt omfang at få syre på terrazzogulvet.

Lander der syre på gulvet, så skyl det hurtigt af med koldt vand. Når glasvæggen er vasket rent for kalk, så skyl gulvet over med koldt vand afslutningsvist og svab gulvet helt tørt for væske, så der ikke sætter sig rester af kalk.

Hvis gulvet mister lidt polering på overfladen pga. syren over tid, så kan gulvet vaskes rent med en passende sæbe og poleres op med bivoks samt øvrige mere kommercielle poleringsmidler til terrazzogulve og overflader.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Michael René, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden