Spørg Bolius

Hvordan rengør jeg min lejlighed, tæpper og møbler for kalk- gips- og andet byggestøv?

Hej Bolius

Jeg bor i lejlighed på Østerbro og naboejendommen har stillads ifm. udskiftning af tag. I sidste uge luftede jeg ud som vanligt med gennemtræk i hele lejligheden. Desværre var jeg uopmærksom på den kraftige vind og der blæste kalk/gipsstøv fra stilladset overalt i min lejlighed.

Har nu gjort rent i en uge, bla. også med byggestøvsuger samt aftørret alt, selv vægge(!) men det desværre stadigt forbundet med gener i øjne og åndedræt når jeg er i min stue med f.eks. sofa og vægtilvæg-tæppe. T.o. kan sofaens betræk ikke tages af og vaskes/renses.
Har I et godt råd? Bliver generne mon mindre med tiden?

På forhånd tak. Mvh Lars

Kære Lars

Det lyder bestemt ikke rart med kalk og gipsstøv i hjemmet. Teknisk er det svært at teoretisere over om det bliver bedre med tiden, da det vil afhænge af, hvor mange rester af kalk og gipsstøv, du har tilbage rundt omkring i hjemmet i møbler, evt. tæpper, bag møbler, paneler o.lign.

Løsningen vil være en fortsat og gentagne hovedrengøring af hele hjemmet i dagene og ugerne frem. Herunder skal der flyttes lidt møbler, så der kan rengøres alle de skjulte steder i hjemmet under møbler og langs paneler, hvor støvet også kan være placeret.

Du spørger om betrækket på møblerne kan vaskes, og her er svaret oftest ja, der kan dog være undtagelser betinget, hvilke konkrete betræk, der forekommer på netop dine møbler. Hvis møbelstoffet kan tages af, så ville jeg sende det til rens på et renseri.

Hvis møbelstoffet ikke kan tages af og forudsat at alle møbler er støvsuget grundigt, så alt overfladestøv af gips og kalk er fjernet, så vil jeg foreslå at afprøve en forsigtig vask af møbelstoffet på en stofkant underneden på sofaen med en syrlig opløsning, hvor man ikke kan se en eventuel affarvning af stoffet.

Tag rengøringshandsker på hænderne for at beskytte huden på dine hænder og fingre samt underarme. Afmål dernæst 8 dl. koldt vand i en spand og afmål 2 dl. klar husholdningseddike. Vask dernæst indledningsvist den lille stofkant under møblet og evaluer om møbelstoffet kan tåle denne syrlige opløsning. Kig efter om det tager farven på stoffet eller om det ”kun” fjerner kalk og gipsstøvet, som ønsket. Forudsat at møbelstoffet kan tåle denne lette syrlige opløsning, så vil jeg anbefale at vride kluden hårdt op og afvaske møbelstoffet uden at plaske med det syrlige vand. Det er vigtigt at undgå at sofaen bliver våd indeni, så arbejde forsigtigt og gentag afvaskning og bemærk, at det tager lang tid og kræver gentagne lette opløsninger og afvaskninger med den syrlige opløsning.

Når det vurderes at sofastoffet er blevet vasket rent for kalk og gipsstøv, så skal sofastoffet tørres over med koldt vand for at fjerne rester af den syrlige opløsning. Pas igen på med ikke at plaske for meget med vandet for så bliver sofaen virkelig våd og i værste fald, så kan den ikke tørre ordentligt indeni, og det kan ikke anbefales. Men prøv dig lidt frem og hold modet oppe for det tager nok en del tid at komme i bund. Dernæst kan det være en fordel at lade sofastoffet tørre helt over flere dage mellem de gentagne afvaskninger af stoffet.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Michael René, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden