Hvordan finder du ud af, om en tagrende er utæt?

Det er vigtigt, at dine tagrender er klar til at tage mod selv store mængder nedbør, så dit hus ikke tager skade. Det indebærer, at tagrenderne er helt tætte.

Utætheder opstår typisk i samlingerne, men der kan også komme huller på grund af tæring, hvis tagrenderne er af metal. Desuden kan stærk frost forårsage revner i plast-tagrender.

Sørg for, at dine tagrender er helt rene, når du går dem efter for skader og utætheder. Brug hænderne eller en lille graveske til at fjerne nedfaldne blade, nåle og slam. Fastgroet skidt renses af med en stiv børste og vand. Til sidst spules tagrender og nedløb grundigt med haveslangen.

Sørg for, at tagrenderne ikke bliver bøjet, når du støtter stigen op ad dem. I værste fald risikerer du, at de revner. Støt derfor stigen mod rende-jernene eller læg et bræt i renden der, hvor stigen støtter, for at stive den af.

Du kan tjekke om dine tagrender og nedløb fungerer ved at lægge haveslangen op i tagrenden og skrue helt op for vandet. Det er dog endnu bedre at kigge efter utætheder i tagrenderne, mens det regner kraftigt.

Se efter, om der drypper vand fra tagrenden nogen steder. Noter hvor, så du kan reparere utætheden, når tagrenden igen er helt tømt for vand. 

Video: Reparation af utæt tagrende

Sådan reparerer du en utæt tagrende

Ofte er tagrenden utæt i en samling. I så fald har samlingen sikkert løsnet sig. For at tætne den igen, skal du gøre sådan:

  • Rens tagrenden. Fjern først blade og skidt. Brug fx en hjemmelavet tagrendeskovl (fx en halveret sodavandsflaske) eller tag handsker på og brug klør fem.
  • Skyl tagrenden efter. Brug en vandkande eller en haveslange, og tør efter med køkkenrulle eller en klud, så tagrenden er helt tør. Hvis din tagrende er i zink skal du slibe let med ståluld og aftørres med rensebenzin.
  • Fug med silikone. Hvis samlingen blot har løsnet sig, kan du fuge med silikone. Brug en fugepistol og afslut med at glatte fugen med en våd finger. Du kan også vælge at bruge en vandfast lim og lime de to stykker tagrende sammen.

Video: Sådan renser du let din tagrende