Spørg Bolius

Hvordan sælger jeg et hus der har hjemfaldspligt, dvs. tilbagekøbsdeklaration?

Hjemfaldspligt.

Jeg bor i et hus med hjemfaldspligt. Jeg oververjer at sælge og skal derfor udsætte dato for hjemfaldspligt. Er det nok at udsætte denne til år 2046? Hvis de nye ejere skal optage 30-års lån, skal jeg vel bare sælge inden år 2016.

Tror I at staten annullerer hjemfaldspligten generelt, når disse begynder at forfalde om 15-20 år? Det vil jo sætte voldsomt mange mennesker fra hus og hjem. Tak for svar.

Kære Lotte L.

Hjemfaldspligt (tilbagekøbsdeklaration) betyder at kommunen da de solgte grunden har tinglyst en ret til at tilbagekøbe grunden på et nærmere bestemt tidspunkt, ofte til en lav pris og uden at skulle betale for bygningen.

Det vil sige at du ikke ejer grunden, men har købt en tidsbegrænset brugsret - så det vil have indflydelse på salgsprisen, og det vil som tiden nærmer sig blive sværere og sværere at sælge ejendommen.

Nogle kommuner giver mulighed for at hjemfaldspligten kan frikøbes eller udskydes til en nærmere fastsat pris på baggrund af den offentlige ejendomsvurdering.

Du skal rådføre dig med en Boligadvokat der kan hjælpe dig med at vurdere mulighederne for enten at få frikøbet grunden eller udskudt hjemfaldspligten. Undersøge hvad det vil koste og hvad de forskellige muligheder helt konkret kan betyde hvad du kan forvente at sælge huset for.

Du kan ikke forvente at hjemfaldspligten generelt bare ophæves når den udløber, uden at grundejerne skal betale for at overtage grunden.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden