Spørg Bolius

Finansiering af nedrivning og overgang til byggegrund

Vi købte i 2007 et helårshus på Bornholm som vi planlagde at renovere og udvide. Desværre viste det sig hurtigt, at huset var i meget dårlig stand. Vi har for øjeblikket ikke økonomi til at bygge nyt, og overvejer at søge tilladelse til nedrivning og dermed overgå til byggegrund i stedet. Men hvad så med realkreditlån, banklån, beskatning og forsikring? Kan det svare sig for os?

”Det er en kedelig situation, I er havnet i. Det lyder umiddelbart som en forsikringssag, så hvis I ikke allerede har kontaktet jeres forsikringsselskab (ejerskifte- og ejendomsforsikring), vil jeg anbefale, at I starter med at afklare, om I har mulighed for erstatning.

 

 

Men med hensyn til jeres spørgsmål, så vil jeres realkreditinstitut/bank typisk kræve jeres lån i ejendommen indfriet, hvis I river huset ned. Hvis I vil opføre et nyt hus, vil I dog måske kunne fastholde jeres lån, hvilket dog for realkreditlåns vedkommende kræver en bankgaranti.  

 

 

Da I ikke har økonomi til at rive huset ned og bygge et nyt, har I teoretisk set to muligheder (hvis vi ser bort fra muligheden af at lade huset stå som nu): Rive huset ned og lade grunden stå tom eller sælge ejendommen. Skattemæssigt er der ingen forskel på disse to muligheder, såfremt ejendommen er ubeboelig. Da I formentlig ikke har mulighed for at indfri jeres gæld uden at sælge ejendommen, er der nok reelt kun den sidste mulighed tilbage, da det er tvivlsomt, om jeres bank og realkreditinstitut vil acceptere den første mulighed. Under alle omstændigheder bør I kontakte jeres bank for at høre, hvordan de stiller sig til sagen og for at finde en løsning med hensyn til at afvikle gælden, hvis det er nødvendigt.”

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Kim Valentin, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden