Spørg Bolius

Hvordan kan jeg efter skilsmisse overføre hus og lån til min ekskone, så jeg kan komme videre?

Hej Eksperter,

Jeg/Vi står i den situation, at vi kan ikke komme videre med vores liv da jeg og min ekskone har et fællesejet hus.

Jeg er en udenlandsk  mand med dansk statsborgerskab og min ekskone er dansker.

Fra 2006 til 2014 har jeg boet sammen med min ekskone i Danmark, hvor vi har købt et hus sammen og begge vores navne står på skødet.

Siden  2014 har jeg boet i udlandet og vi blev skilt i 2016.

Det er ekskonen, der fortsat bor i huset og betaler banklånet og alle regninger siden min afrejse.

Nu vil jeg opgive min bopæl i Danmark og blive udlandsdansker.

-Jeg er klar til overføre min andel på huset til hende helt gratis,

-Hun er glad for huset ønsker at blive boende,

-Jeg måtte ikke overføre boligen til hende sidste år, da realkreditselskabet vil helst ha' 2 låntagere selvom alting bliver betalt med tiden og hun klarer sig fint økonomisk.

-Hun ønsker ikke at sælge huset (priserne ligger lavt og har brug for et sted at bo alligevel),

Hvad skal vi gøre for at løse denne situation?

Håber I kan hjælpe os.

Med venlig hilsen A K

 

Kære A K

En afgørende faktor i din problemstilling er værdien af huset set i forhold til gælden. Og med værdien mener jeg den pris, som ejendommen vil kunne indbringe i fri handel. Er gælden højere end boligens værdi, er I teknisk insolvente. I så fald skal I af med penge for at kunne sælge boligen. Det gælder uanset, om I sælger boligen i fællesskab eller den ene part overdrager sin halvdel til den anden part.

Lad os for nemheds skyld antage, at ejendommen kan sælges til 800.000 kr. og at der er en gæld på 1.000.000 kr. i ejendommen. I den situation vil I ved et salg skulle indfri lånet på 1.000.000 kr., men modtager kun 800.000 kr. minus anslået 75.000 i salgs-omkostninger. Bundlinjen bliver derefter, at I til sammen skal dække underskuddet på 275.000 kr. I sådan en situation kræver et salg en accept fra banken, der skal låne Jer pengene til at dække underskuddet.

Nu ved jeg ikke, om ovennævnte scenarie er dækkende for Jeres situation. Jeg foreslår derfor, at I får boligen vurderet, og på det grundlag kontakter banken for at undersøge muligheden og betingelserne for en overdragelse af din halvdel til din ekskone.

Problemet for banken er, at de både ønsker en vis sikkerhed for deres udlån og samtidig skal overholde retningslinjerne for udlån. Med andre ord skal banken se på den samlede gæld i forhold til din ekskones årsindkomst. Og hvis forholdet mellem gæld og indtægten er for stort, har banken i princippet ikke lov til at lade din ekskone overtage din halvpart af gælden.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Jørgen Munksgaard Rasmussen, boligøkonomisk fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden