Spørg Bolius

Salg af bolig til samlever

For halvanden år siden købte jeg mit hus for 500.000 kr. Siden har jeg renoveret huset, og har optaget lån for i alt 1.1 mio. kr hvor både jeg og min samlever hæfter for gælden (han ejer dog ikke huset). Gælden er sådan fordelt at vi skylder 720.00 til kreditforening og resten i banken, og situationen er at vi i virkeligheden har brugt ca. 150.000 mere på at renovere boligen (penge vi har trukket af egne opsparringer og kassekrediit). Da min kæreste tjener en fin løn vil jeg høre om det er lovligt at jeg solgte boligen til ham for ex. 1..3 mio og vi på den måde fik bedre lån i boligen? Altså om jeg må sælge boligen til min samlever når vi dels jo er samlever og dels hæfter han allerede nnu for gælden i huset.

”Der er ikke i sig selv noget ulovligt i at sælge en ejendom til sin samlever. Da din samlever i forvejen hæfter for halvdelen af gælden, virker det også meget naturligt, at han overtager halvdelen af ejendommen. 

Rent skattemæssigt skal du dog være opmærksom på, at det vil blive betragtet som en skattepligtig gave, hvis ejendommen handles til en pris, der afviger fra markedsprisen. Så det vil være anbefalelsesværdigt at få en ejendomsmægler til at vurdere ejendommens værdi i handel og vandel og anvende denne værdi, hvis I beslutter jer til at handle ejendommen – helt eller delvist – indbyrdes.

Allerførst bør I dog undersøge, hvor meget I samlet set kan spare på låneomkostningerne ved at din samlever køber ejendommen, og sammenligne det med det, det koster at handle ejendommen. I vil således som minimum skulle betale tinglysningsafgift på 0,6 % af den offentlige ejendomsvurdering plus fast tinglysningsafgift på 1.400 kr., hvis I handler ejendommen og skal have tinglyst skødet.

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Kim Valentin, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden