Spørg Bolius

Hvordan sikrer at det vilde bed med de fine blomster kommer igen til næste sommer?

Hej Bolius

Det er endelig lykkedes mig at anlægge et flot og frodigt vildmarksbed på vores sommerhusgrund ved Vesterhavet (sandet jordbund) ved hjælp af skrælning af toppen og god planteskolejord.

Hvordan sikrer jeg, at bedet kommer lige så flot igen næste år, uden at skulle yde lige så stort et arbejde til næste år?

vh Annette

Hej Annette

Flot ser det ud med sådan et blomsterflor, dejligt, at det er lykkedes. Først en lille kommentar til det forudgående arbejde.

Det er rigtig godt givet ud, at du har skraldet det øverste vækstlag af. Her har du fået fjernet den næring, der er oplagret i jorden gennem årene fra andet plantemateriale, der har vokset her, visnet ned og formuldet. Der er også i dette hårde arbejde sørget for, at der ikke vil opstå konkurrence fra eksisterende plantearter. Næringsfattige vækstvilkår og lige konkurrence er nemlig nøglen til at få succes med mange af de vilde blomsterblandinger, der forhandles.

Derfor undrer jeg mig også lidt over, at der er tilført planteskolemuld, der netop er en næringsrig. Der er altså tilført næring. Næring er som sådan ikke dårligt for planterne, men da nogle planter optager det hurtigere end andre, risikerer man at de stærkeste og hurtigst voksende arter på sigt vil udkonkurrere de mere nøjsomme arter. Den eksisterende sandede jord, ville umiddelbart have været et rigtig fint grundlag for at udså de vilde blomster, men der kan jo have været en anden grund til, at der er tilføjet muld, jeg ikke kender til.

Den fremtidige pleje for at opretholde det vilde udtryk vil være at sørge for at fjerne visne blomster og bladmasse efter afblomstring, og efter blomsterne har kastet frø. Slå alle planterne helt ned, enten i efteråret eller i det tidlige forår, og fjern alt afklip.

Hold i årene frem øje med, om der er arter, der tager overhånd og udkonkurerer andre planter, tynd i så fald ud i de kraftigste urter. Der kan også kommet uønskede arter af urter og græsser udefra, der kan være nødvendige at holde væk. Du må endeligt ikke gøde.

Det ligner, at du har sået en bred vifte af arter, og du må forvente, at ikke alle arter kommer igen år efter år. Der vil ske en naturlig udvælgelse, hvor de arter, der ikke trives på stedet, langsomt vil fortrænges. Det skal man ikke tage så tungt, det er naturens gang. Men som sagt kan man godt give lidt hjælp ved at luge lidt ud i de kraftigste arter.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Berit Rørbøl, haveekspert

Aktuelt på forsiden