Spørg Bolius

Hvordan får jeg de vilde blomster til at trives i haven?

Hej Bolius

Vi har sidste år lavet 3 bede i græsplænen ved vores sommerhus.
Vi gravede ud og gravede græstørvene af og fyldte nyt gødet jord i bedene. Det var et kæmpe arbejde og vi havde ikke regnet med, at det skulle være lige så hårdt i år, men det var det…det var nærmest som at starte forfra, da græs og ukrudt havde overtaget i bedet, så nu har vi gravet af igen og sået nye sommerblomster, så bedene står, som det ses på billederne…

Er der en anden måde, man kan gøre det på?
Kan man gøre noget om efteråret, når blomsterne er afblomstrede – evt. lægge noget over bedet, så græs og ukrudt ikke får mulighed for at gro?

Venlig hilsen Nina N

Hej Nina

Vil man begrænse konkurrence fra græs og andre kraftigt voksende planter, gælder det om at have en næringsfattig jord. En gødet jord, som i desværre har fået lagt ud, vil forfordele de stærke arter og derved fordrive de mere nøjsomme arter, som typisk er dem der er i mange blomsterblandinger. En almindelig havejord, med et godt muldlag kan gøres mere næringsfattig ved at grave det øverste lag muld af, som i har gjort, og så blande vasket sand i jorden under. Da i allerede har fået sået i en næringsrig jord, skal i undlade at gøde yderligere, og så eventuelt fjerne laget igen til efteråret og blande sand i jorden i stedet.

Det kan ikke undgås at der med tiden kommer uønskede urter eller græsser i bedene, så man skal løbende holde øje, og fjerne det værste.

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Berit Rørbøl, haveekspert

Aktuelt på forsiden