Spørg Bolius

Vild have - kan vi få blomstereng uden at skulle fjerne græsplæne og muldlag?

Hej Bolius.

Vi påtænker at lade en del af vores store have være "vild". Vi havde egentlig blot tænkt at lade græsset gro, og så købe en blomsterblanding og smide ud i området.

De steder, hvor jeg læser om disse blomsterblandinger,ser det imidlertid ud som om, at man skal man fjerne både græs og øverste jordlag før såning, og da det er et ret stort område, orker vi ikke at gå i gang med
dette store arbejde.

Findes der ikke en lettere metode til den vilde have?

Hilsen Henning W

Hej Henning

Årsagen til, at det anbefales at fjerne både græs og muldlag, er for at skabe en lige konkurrence mellem de forskellige urter. Når der er et lavt nærringsindhold i jorden, vil selv de nøjsomme arter have en chance for at spire og gro, uden at de udkonkurreres af de stærke arter.

De forskellige græsarter er nogle af de stærke arter, og de vil hurtigt kunne udkonkurrere de små, blomstrende urter. Samtidig vil en etableret plæne ikke efterlade meget plads til, at en ny blomsterblanding vil kunne etablere sig alene ved at så nye frø.

Men der er stadig mulighed for at få en flot og blomstrende plæne, uden at du behøver at grave det hele væk, men det kræver lidt tålmodighed, da du over en årrække skal udpine jorden og lade urterne naturligt finde vej til plænen.

Der er ofte allerede mange urter i vores græsplæner, der, hvis de får lov, vil vokse op og blomstre. Klip kun græsset to-tre gange i foråret, og lad det herefter stå sommeren over og klip igen ned til efteråret, når både urter og græsser er afblomstret. På den måde skaber du lys til urterne i foråret, hvor græsset gror mest, men lader det hele vokse og blomstre sammen hen over sommeren. For at udpine jorden skal du fjerne afklippet, hver gang græsset er blevet slået.

Ved denne metode får du en vild plæne med de urter, der naturligt er i området. Der kan gå et par sæsoner, før du oplever den helt store blomstring, men til gengæld slipper du for at grave hele haven op.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Berit Rørbøl, haveekspert

Aktuelt på forsiden