Spørg Bolius

Hvordan får jeg en frodig vild have i stedet for græsplæne?

Hej Bolius

Vil gerne anlægge en vild plæne i stedet for nuværende græsplæne, på et lille areal hvor der står en troldhassel midt i, er en tjørnehæk på den ene side, et drivhus på den anden højbede på tredje side og åbent ud mod havens gangsti på fjerde side. Der er allerede en del krybende læbeløs som er kommet af sig selv, men hvordan kommer jeg videre og hvad skal jeg så? De steder jeg har læst om det står at der skal være lyst og ingen træer eller buske, men det er her det vil passe bedst at lave en "vildmark" så kan det ikke lade sig gøre at finde noget som kan vokse her og hjælpe smådyr og evt. sommerfugle på vej?.
Stedet er i min kolonihave.
Venlig hilsen Marie G

Hej Marie G

Hvis du i forvejen har græs på stedet, er der stor sandsynlighed for, at der kommer tilstrækkeligt med lys til, at du vil kunne få blomstrende urter til at go. Måske ikke alle lige godt, men der findes også naturligt urter, der trives i det lidt mere skyggefulde miljø.

Du kan for eksempel vælge at fjerne alt græsset og udså en blomsterblanding, der specifikt er egnet til skyggeforhold, eller vælge en der indeholder mange forskellige arter, og lade naturen selv afgøre hvilke urter og blomster, der kan gro på stedet. Der findes mange forskellige frøblandinger på markedet, nogle med udelukkende hjemmehørende arter, andre med arter fra andre klimazoner.

Du kan også vælge at lade græsset gro, og kun slå det en eller få gange om året. På den måde lader du det være op til naturen selv at råde over hvilke urter der skal finde vej til din have, lige som den læbeløs du i forvejen har.

Så der er bestemt mulighed for at få lidt mere vildt ind i haven, og biodiversitet handler også om at skabe så mange forskellige levesteder som muligt, og her er det vigtigt også at have skyggefulde steder til de dyr og planter der foretrækker dette.”

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Berit Rørbøl, haveekspert

Aktuelt på forsiden