Spørg Bolius

Kan jeg få vild have uden agersnegle og padderok?

Hej Bolius

Det er jo meget op i tiden med vilde haver, men også en almindelig have med stauder som min er også et gode, Jeg er i den situation og har været det i flere år, at jeg har invation af agersnerle, i græsplæne, køkkenhave og staudebede, ca halvdelen af min have.
Jeg ville gerne have et område med lidt vildere beplantning, men her vil agersnerlen som nu ødelægge området, hvis jeg ikke holder den nede.
Som det er nu ødelægger den mine bede og køkkenhave, og jeg bruger meget tid med at fjerne den. For at gøre det endnu sjovere er padderokken også kommet ind udefra.
Spr. Skal jeg opgive og nedlægge haven og så græs eller skal jeg lade stå til og lade det hele gro til?

jeg er frustreret og opgivende.

VH Kjeld L

Hej Kjeld

Det er ofte bekymringen om at en enkelt plante eller dyr vil gøre det af med de bedste intentioner når vi omlægger til det lidt vildere. Her er det om at finde en balance mellem det vilde og minimal pleje. Et bud kunne være at plante flere buske, da de ofte ikke angribes af snegle og ikke lader sig påvirke af padderok. Der findes mange forskellige blomstrende buske der er gode til at understøtte biodiversiteten i de danske haver. Det kunne fx være fjeldribs, kvalkved eller forskellige frugtbuske. I bunden mellem buskene kan du så lade de naturlige urter indvandre. Nogle er stærkere end andre og kan modstå snegleangreb.

I bund og grund gælder det i en vild have om at naturen skal finde sin egen balance, men minimal indflydelse fra mennesker. Dog er vi nødt til at blande os lidt, da der i de danske haver er nogle naturlige processer der udebliver ligesom at der er planter og dyr der ikke er naturligt hjemmehørende og kan være en trussel mod vores egen hjemmehørende urter og planter. Fx vil der i naturen være græssende dyr der holder vegetationen nede, dyr der roder i jorden efter føde og en naturlig balance mellem de kraftigt voksende planter og de nøjsomme urter.

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Berit Rørbøl, haveekspert

Aktuelt på forsiden