Hvis du vil slippe af med brændenælder i haven, skal du være hurtigt ude. Hvis du begynder din bekæmpelse, så snart ukrudtet begynder at bryde gennem jordskorpen.

Hvis du derfor trækker i havehandskerne først på havesæsonen og trækker de små kimplanter op, inden de har vokset sig store og grumme, slipper du langt lettere. Jo tidligere du er i gang, jo nemmere er brændenælderne at komme til livs.

Under alle omstændigheder er det vigtigt at fjerne brændenælderne, inden de kommer i blomst og når at sprede frø. For ellers ligger frøene i jorden, og brændenælderne kommer igen næste år.

Hvad gør du, hvis du har et større område med brændenælder?

Har du et lidt større stykke jord med brændenælder, kan du vende jorden med en greb. På den måde bliver brændenælderne kvalt og går under.

Har du brændenælder i et mere ufremkommeligt bed, hvor du ikke lige kan komme til at luge, kan du bruge en buskrydder, en græstrimmer eller måske endda hæksaksen til at klippe brændenælderne ned.

Hvis du bliver ved med at klippen planterne ned, vil det bidrage til at udpine brændenælderne, så andre planter efterhånden kan tage over.

SE TEMA OM UKRUDT

Hjælper det at slå græsplænen, hvis der er brændenælder i plænen?

Har du brændenælder i din plæne, hjælper det at slå plænen hyppigt, inden planterne vokser sig for store.

Er problemet med brændenælder i din plæne stort, kan det blive nødvendigt at omlægge plænen helt.

I så fald skal du fræse jorden og rense den, hvorefter du kan så en ny græsplæne. Her må du igen ud og luge de små brændenælder, indtil græsset har fået ordentligt fat.

Kan du bruge sprøjtemidler mod brændenælder?

Sprøjtemidler kan godt slå brændenælder ihjel. Men af hensyn til miljøet bør du overveje at bruge de andre metoder.

Fakta om brændenælder

Der findes både et-årige brændenælder og flerårige planter.

De et-årige planter sender ikke lange udløbere ud, og er derfor nemmere at fjerne end de flerårige.

De flerårige planter er nemmere at komme af med end fx skvalderkål, fordi de flerårige brændenælders rodnet ligger lige i overfladen af jorden.