Spørg Bolius

Hvordan undgår vi de mange rodskud fra vores bævreasp?

Hej Bolius

Vi har brug for råd og vejledning om vores 2 bævreasp, som vi egentligt er glade for, men som er ved at drive os til vanvid, da de sætter sideskud alle steder, langs hæk, husmur, op i bede mm.
Hvad kan vi gøre for at det ikke ødelægger både hus og have?
I værste fald bliver vi nødt til at fælde dem og plante noget andet, og kan vi i så fald få bugt med sideskuddene?
Hvis I ikke kan svare på vores spørgsmål, kan det være I kan henvise os til andre.

På forhånd tak Mie M

Hej Mie
Det er desværre vilkårene, når man har bævreasp. De sætter både mange rodskud og frøene er meget villige til at spire. Det bedste man kan gøre, er at lade træerne stå frit i en græsplæne og lade plæneklipperen tage sig af de små nye skud. Men det er jo ikke altid muligt eller ønskeligt, og så er der ikke andet for end at være over dem med saksen, hvis ikke man ønsker at fælde hele træet.
Hvis træerne fældes, vil rødderne fortsat i en årrække sætte nye skud, og i kan endda opleve, at der sættes endnu flere og kraftigere skud fra rødderne end før træerne blev fældet. Dette skyldes, at de tilbageblivende rødder indeholder en meget stor mængde energi, de ikke kan komme af med på anden måde. Mængden af rodskud vil aftage, efterhånden som energien bliver opbrugt, men det kræver at i fortsat fjerner nye skud, da der ellers vil blive dannet ny energi til rødderne. Hvor lang tid der går før rødderne giver op, kommer bl.a. meget an på hvor store træerne er, og derved også rødderne. Man kan fremskynde processen ved at rodfræse så meget rodmasse væk, som det er muligt uden at skade anden beplantning.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Berit Rørbøl, haveekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden