Spørg Bolius

Hvordan vedligeholder jeg facaden, så den holder sig pæn længe - og hvad er det vigtigste når pengene skal prioriteres?

Hej Bolius

Jeg er den lykkelige ejer af et lille landarbejderhus fra 40’erne. Det trænger til at få ordnet facaden, men jeg er meget i tvivl om, hvor meget der skal til, for at resultatet bliver godt. For nogle år siden fik jeg en murer til at reparere nogle revner. Det ser Desuden ud til, at huset har været malet med forskellige typer maling. Og der er et par vinduer, der er blevet blændet, hvilket ses tydeligt, da pudset er meget forskelligt fra det oprindelige.

Jeg håber på et resultat, der er holdbart. Men samtidig skal jeg også tænke på pengepungen. Og jeg kan ikke selv udføre arbejdet. Da jeg Ydermere overhovedet ikke har forstand på det, er jeg bange for at blive taget ved næsen.

Så jeg søger vejledning om, hvad er nødvendigt, hvad vil være godt at få gjort, og hvad er overflødigt? Og hvis jeg derudover kan få et (uforbindende selvfølgelig) bud på, hvad det vil komme til at koste, har jeg et godt udgangspunkt, når jeg kontakter en håndværker.

Venlig hilsen Jane B 

Hej Jane B

Hvor er det dog et fint hus du har fået dig der.

Det er fra den gode årgang, og det kommer til at holde din livstid ud og mere. Og særligt hvis du passer godt på det.

Jeg er helt med på din bekymring, både hvad angår løsningerne og så det med pengepungen. Jeg er dog nødt til at løfte pegefingeren for at spare for meget på en facaderenovering. Eksempler på ”dumme” besvarelser kunne være, ikke at få udbedret revner og/eller ikke få renset facaden grundigt ned før man pudser eller maler uden på.

En facaderenovering ER dyrt. Men det bliver sjovt nok endnu dyrere, hvis man skal gøre det to gange!

Som altid er mit bedste bud, at du hyrer en uvildig byggesagkyndig/byggerådgiver/bygherrerådgiver (kært barn har mange navne) til at rådgive dig om renoveringen, og evt. hjælpe dig med en arbejdsbeskrivelse og tilbudsindhentning. Men det koster selvfølgelig også lidt… Det er da bare meget nemmere at gå ud og få tilbud fra netop håndværkerne.

Der findes mange forskellige løsninger og muligheder. Men som minimum skal facaden renses og vaskes ned. Dette skal gøres grundigt og der skal skrubbes til. Undgå dog helst højtryksrensning, eller vær meget påpasselig med det.

Det handler om, at få renset alger, skidt og møg væk, og så at få fjernet gammel og løs maling og puds.

Derefter går en murer facaderne igennem og reparerer revner og andre skader på pudsen.

Så, alt efter hvad der er malet med, da vælger man en ny maling der passer til den nuværende og så får man malet huset om.

Vil du så gerne gøre det endnu bedre, og her få dækket gamle skader og murlukninger, kan du få pudset hele huset om. Her kan du gå efter en indfarvet puds, så du ikke skal male det, eller blot få det pudset, (gråt) og da male det.

Er der mange revner i huset, kan man vælge en endnu bedre løsning, som er at få lavet en fiberarmeret puds. Her ligger man et fuldt dækkende armeringsnet ind i facadepudsen, således at man undgå revner fremadrettet. Dette koster selvsagt noget mere.

Vil du optimere på isoleringen kunne du vælge at sætte lidt isolering på ydervæggene… Men det er så noget helt andet igen.

Altså mange forskellige løsninger og muligheder. Og hvad der er det helt rigtige for dig – og din pengepung – det kommer så an på husets stand, skader og kvaliteten af underlaget, (puds og maling).

En facaderenovering af sådan et hus koster typisk en 100.000-150.000 kr. – vel og mærket alt efter løsningen. Men regn med en 800-1.000 kr. pr. kvadratmeter.

Jeg håber du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden