Spørg Bolius

Hvorfor er hybenrosen invasiv?

Jeg forstår ikke jagten på hybenrosen.

Hver morgen spiser jeg bl.a. hybenpulver på min yoghurt. Hyben er rigtig god mod gigt. Busken selv giver sandelig også de smukkeste blomster hele sommeren, er tæt og giver masser af læ bl.a. på camping- og sommerhusgrunde. Af frugterne kan man lave de dejligste syltede hybenskaller eller hybenmarmelade.

Vi har firmaer her i Danmark, der fremstiller meget fint hybenpulver, hvorfor skal vi så være nødt til at importere
dette fra Sydamerika m.fl. Og så svær er den da heller ikke at fjerne, hvor dette skulle være nødvendigt. Lad os høre grunden til at man vil udrydde denne værdifulde plante.

Venlig hilsen Eva K.

Hej Eva

Grunden til, at hybenrosen betragtes som invasiv plante i Danmark er, at den udkonkurrerer vores hjemmehørende arter. Vi mister altså værdifuld natur, når den spreder sig.

Selvom det for den enkelte haveejer kan være nem at udrydde eller tæmme, har man særligt langs kysterne haft problemer med at styre den, da den har meget gode vækstbetingelser, og ingen eller meget få naturlige fjender, der kan holde den i ave. 

Så selvom hyben kan have mange gode egenskaber for os, har den en negativ påvirkning på naturen i Danmark. 

Du kan læse mere om invasive planter og deres påvirkning af den danske natur på Miljøstyrelsens hjemmeside: Invasive arter

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Berit Rørbøl, haveekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden