Spørg Bolius

Hvorfor ser min sankthans-urt sådan ud?

Jeg har i slutningen af april i år, plantet nogen sankthansurt (Sedum telephium “Herbstfreude”). De fleste af dem vokser flot, men nogen stykker af dem vokser knapt så flot. Her er det nederste af stænglen tørret helt ind og knækker. Hvorfor gør de det? 

Kære Simone
 
Der er formentlig tale om et svampeangreb. Nu kender jeg ikke dine jordbundsforhold, men sankthansurt skal vokse i et tørt miljø. Det vil sige en veldrænet jord, hvor vandet nemt siver ned i undergrunden. For at komme problemet til livs, kan du bortskære de angrebne stængler, så det ikke spreder sig. Herefter kan du strø lidt filtergrus ud på jorden omkring de tilbageværende stængler. Gruset hjælper til at dræne jorden, hvis den indeholder for meget vand. Læg gruset i ca. 2-3 cm's tykkelse. Til vinter er det en god idé at sprede jordbrugskalk på det område hvor du har strøet grus. Kalken hjælper med at suge overskydende vand, så du fremadrettet sikrer en bedre dræning. Processen med at få svampen væk kan godt tage lidt tid, blot så du ikke forventer øjeblikkelig succes. Alternativt kan du vælge at grave dine sankthansurt op til efteråret, som er det ideelle tidspunkt for flytning af stauder og se om du kan finde et mere veldrænet sted i din have.
 
Held og lykke med projektet.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Louise Axholm, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden