Hundepoteaftryk på altanerne ud mod vejen taler deres tydelige sprog. Dette er ikke en helt almindelig ejendom. 

Dette er Hundehuset. Et nyopført lejelejlighedskompleks i Frederikssund, hvor man ikke bare må have hund. Man skal have hund for at få lov til at leje en af de 18 lejligheder. Hunden skal endda – med et poteaftryk - være medunderskriver på lejekontrakten. 

Så da 62-årige Pia Hansen åbner døren, er hun naturligvis ikke alene. Malthe – en nysgerrig og energisk sort puddel - byder også velkommen med et par bjæf. Og hans navn står selvfølgelig på postkassen.

– Ja, her bor vi, siger Pia og slår ud med armene.

Fakta om Hundehuset i Frederikssund

  • Hundehuset er et lille lejlighedskompleks i 3 etager med 12 lejligheder til udlejning.
  • Udlejes til hundeejere.
  • Lejlighederne er ca. 50 m2, og er indrettet med overflader og faciliteter, så hunde kan være med både i stuen og i badet. 
  • Udenfor er der hundetoilet, gravegård og vaskeplads.
  • 14 hunderacer er ikke tilladt.

    Læs mere om lejlighederne og Hundehuset

Materialer i hundelejligheder er rengørings- og hundevenlige

Det tager ikke lang tid at vise rundt på de 57 m2, men pladsen er godt udnyttet. Med et soveværelse, der rummer både seng og hundekurv, et stort badeværelse, og et lyst køkkenalrum med direkte udgang til altanen. Gulvene er i praktisk beton, og alle materialer er i det hele taget rengørings- og hundevenlige. 

– Faktisk er det Malthes skyld, at denne ejendom er blevet bygget, fortæller Pia med et skævt smil.

Det var nemlig Pia, der i første omgang inspirerede entreprenøren og ejendomsadministratoren Niels Viuff til at bygge stedet. Hun har to rengøringsjobs, hvoraf det ene er på det træningscenter, hvor Viuff træner. Så her benyttede hun en dag lejligheden til at spørge ham, om det ikke var på tide at bygge et sted, der var målrettet hundeejere.

Boliger, hvor hunde er tilladt, er svære at finde

– Jeg har altid haft hund, og jeg har faktisk ikke oplevet konflikter med naboerne nogle af de steder, jeg har boet. Men det er bare rigtig svært at finde en lejebolig, hvor det er tilladt at have hund. Så jeg syntes, det var en mangelvare på boligmarkedet, forklarer hun.

Pia Hansen boede i mange år i hus på Amager. Altid med en hund. Det var der ingen problemer i. Men da hun mistede sin mand, solgte huset og flyttede til Frederikssund, fordi hun faldt for byen, og en af hendes to døtre bor her, fandt hun ud af, hvor svært det var at komme ind på lejemarkedet, når man gerne ville have sin firbenede ven med. 

– Jeg fandt da en lejlighed til sidst, og det var ikke fordi, det ikke var et godt sted. Men jeg har bare hele tiden tænkt, at det ville være en fordel at bo et sted, hvor alle havde hund. Så kan man være sikker på ikke at genere nogen, for det er jo ikke alle, der kan lide hunde, fortæller Pia Hansen og fortsætter:

– Da min sidste hund – en schæfer – døde, sagde jeg ellers til mig selv, at jeg ikke skulle have hund igen. Men efter et halvt år sagde mine døtre til mig, at nu var det tid til en hund igen. De mente vist, jeg var blevet for hysterisk og sad for meget ved computeren, griner hun.

Vaskeplads til hunde udenfor

Niels Viuff forkastede i første omgang Pia Hansens idé, men efter 14 dage kom han tilbage og sagde: ”Vi gør det – vi bygger det hus”. Resten er – som man siger – historie. Og i oktober 2019 kunne Pia og Malthe flytte ind som nogle af de første glade beboere i Hundehuset. 

Her er et stort grønt område udenfor, hvor man kan gå tur. Der er vaskeplads uden for huset, så hunden kan blive ren, inden den skal ind igen. Og der er et fællesskab mellem alle lejerne, der betyder, at der altid er nogen til at gå en tur med Malthe, hvis Pia skal ud en aften. 

Fællesskab om hunde

Alle lejerne er opmærksomme på at give hinanden besked, hvis de har hørt hylen eller gøen fra en hund, mens ejeren ikke har været hjemme. Ligesom alle er enige om, at man selvfølgelig tager hunden i snor, inden man går ud ad døren. For hunde er jo ikke partout gode venner.

– Man kan hurtigt fornemme, om to hunde kan sammen. Malthe har for eksempel et issue med store hunde. Men vi kan alle tale med hinanden, og så sørger vi bare for at trække vores hunde lidt væk. Jeg synes heller ikke, vi har haft problemer med, at hundene står og gør her, så vi kunne komme til at genere naboejendommene, forklarer Pia Hansen. 

50 på venteliste til Hundehuset

Der er cirka 50 på venteliste til Hundehuset, men Pia Hansen har ikke tænkt sig at flytte foreløbig.

– Hvis ens hund dør, må man gerne blive boende. Men man ser selvfølgelig helst, at folk så anskaffer sig en ny, så konceptet kan fortsætte. Jeg skal dog helt sikkert også have en hund igen, når Malthe ikke længere er her. Det er godt selskab, og man kommer ud og går nogle ture. 

– Men ligesom Malthe skal den næste også være fra et Dyreinternat og være et par år. Jeg er blevet for gammel til at have hvalp. På den måde giver jeg også et nyt hjem til en hund, der trænger til det, siger Pia Hansen.