Selv om kæledyr kan give stor glæde i familien, kan der bag det søde ydre gemme sig en række sygdomme og sygdomsfremkaldende bakterier, der kan gøre dig og din familie syg.

Der er en langt større udveksling af mikroorganismer fra kæledyr til menneske, når man deler seng, så derfor bør man ikke sove med sit kæledyr.

Men det er der mange, der gør. Ifølge en international spørgeundersøgelse, som firmaet Dyson har lavet i 2022, hvor bl.a. 1.016 danskere har deltaget, lader 55 procent af de danske katteejere deres kat sove i sengen, mens 44 procent af de danske hundeejere deler seng med deres hund.

Hvilke bakterier og sygdomme kan du få fra dit kæledyr?

Nogle af sygdommene er forholdsvis uskadelige for voksne, mens andre kan være mere alvorlige.

Hver fjerde af alle raske hunde er inficeret med farlige antibiotika-resistente bakterier, som kan gøre mennesker meget syge. Det viser en undersøgelse fra efteråret 2008 foretaget af Det Biovidenskabelige Institut på Københavns Universitet.

En anden dansk undersøgelse har vist, at hver femte hundehvalp er bærer af campylobacter-bakterier, som giver mennesker mavesmerter og voldsom diarré.

Kan hunde smitte mennesker med campylobacter?

Du bør være opmærksom på, at man kan få campylobacter-infektioner fra fersk kød, og du bør tænke på, at disse bakterier også findes i hunde. Det er bl.a. tidligere blevet påvist, at ejerskab af kæledyr er en risikofaktor for campylobacter-infektioner, primært hos børn.

Hunde kan bl.a. også smitte dig med leptospirose, samt spole- og bændelorm. Fra katte kan du bl.a. blive smittet med CSD (Cat-scratch disease), der kan forårsage dødelige skader på lever, nyre eller milt.

Har børn har større risiko for at blive smittet af kæledyr?

Børn har en større risiko for at blive smittet af kæledyrene, fordi deres immunforsvar ikke er så veludviklet som voksnes. Derudover er børnenes kontaktflade med dyrene større end voksnes.

Barriererne mellem kæledyret og barnet er mindre, så de har mere kontakt end voksne, og børn er heller ikke opmærksomme på, at der er en risiko for smitte.

Kan god hygiejne mindsker smittefare fra kæledyr?

Det er en god idé at tage nogle forholdsregler, når du har kæledyr. Flere forskere råder kæledyrsejere til at bruge deres sunde fornuft til at formindske risikoen for evt. sygdomme. Det betyder, at du ikke skal lade hunden eller katten kysse dig, at du skal vaske hænder efter at have leget med dit kæledyr, og at du jævnligt skal få dyret tjekket hos dyrlægen.

Hunden og katten bør også holdes væk fra køkkenet, når du laver mad, da de kan overføre smitte via evt. kontakt med madvarerne eller de bordflader, du arbejder ved. Derfor er det en god idé at desinficere bordfladerne, inden du begynder madlavning, hvis dyrene har været i køkkenet.

Det bedste er ikke at dele seng med dit kæledyr, men nænner du ikke at smide dyret ned fra sengen, skal du sørge for hyppigt at skifte sengetøj.

Kan hunde og katte i sengen give allergi?

Astma-Allergi Forbundet vil heller ikke råde hunde- og katteejere til at sove i samme seng som dyrene, selvom der ikke umiddelbart er dokumentation for, at kæledyr i sengen forhøjer risikoen for allergi.

Det giver til gengæld et meget forhøjet antal af allergener i sengen, hvis du sover med dyr, men der er ikke dokumentation for at sige, at flere allergener giver større risiko for allergi. 

Hygiejnemæssigt er det også problematisk med dyr i sengen, da de ikke er rene. Der vil både være bakterier og rester af urin og afføring på dyret, som kommer ned i sengen.

Hvordan vænner du dit kæledyr fra at sove i sengen?

Hvis du gerne vil have vænnet din hund eller kat af med at sove i sengen, kan du gøre det gradvist ved at få den til at lægge sig i en kurv eller på et tæppe, når du går i seng. I de følgende dage skal du få den til at blive liggende på gulvet i længere og længere tid ad gangen, og til sidst vil hunden eller katten have lært at blive liggende i kurven eller på tæppet.

Sovepladens bør være lige ved siden af din seng i starten, men efterhånden kan du eventuelt gradvist rykke pladsen længere og længere væk fra sengen.

Hunde og katte i Danmark

Hunde er de mest populære kæledyr i Danmark. 617.935 familier har 808.519 hunde, viser en undersøgelse af danskernes hold af og tilknytning til kæle- og hobbydyr gennemført i 2021 af Institut for fødevare- og ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

Katte er de næstmest populære danske kæledyr. 426.592 - eller 14 procent af de danske familier - har i alt 730.432 katte i deres hjem.

Dernæst følger fisk, fugle, kaniner og heste, som mellem 80.000 og 105.000 danske familier har.