Spørg Bolius

Indvendig isolering af kælder - SkamoPlus Indeklimaplade eller Ytong Multipor?

Hej

Vi har hus med fuld kælder, som er bygget i 70'erne med isolerede vægge og gulv, hvor indervægge er af træ og isolering af rockwool. Kælderen er med omfangsdræn og tør, men kunne trænge til en opfriskning. For at gøre dette rigtigt ønsker vi en indervæg der er isolerende og af uorganisk, diffusions åbent materiale for at undgå svamp m.v.

Vi har fundet frem til to modeller "SkamoPlus Indeklimaplade" eller "Ytong Multipor Isoleringssystem". De er begge relativt dyre og ønsker derfor at investere rigtigt, så vores spørgsmål er hvilken af disse to er det bedste valg?

På forhånd tak.

Venlig hilsen

Sigurd

Hej Sigurd

De to produkter som du nævner her, er efter min mening de to bedste bud på tørre og sikre kældervægge, som vi har på markedet i skrivende stund.
Vi har desværre ikke 20-30 års erfaring med dem, men alle testresultater melder lovende tilbage, også efter flere års test.

De plader som jeg har været ude og måle på er tørre og fine, og der ikke længere problemer med salpeterudfældninger, nedfalden puds og fugt.

Så er spørgsmålet hvilke du skal vælge. Ytong Multipor har den bedste isoleringsevne, og så fås den i flere forskellige tykkelse, hvor sidstnævnte kan være en fordel, hvis der er behov for forskellige tykkelser. Nogle rum vil man måske have 50 mm pga. rummets størrelse, og så er der plads til 100-200 mm andre steder.

Multipor foretrækker jeg også til ældre huse, hvor de kan limes op med en tilhørende lermørtel. Og så kunne man sige at Skamolplus er bedre til nyere huse. Har husets kælder en kedelig forhistorie med oversvømmet kældre, (se evt. dingeo.dk) og der er risiko for oversvømmelser igen, så ville jeg også klart gå efter Skamolpluspladerne.

En større ulempe ved Multipor er, at de er ret bløde. De tåler ikke mange bank, og de får hurtigt mærker og buler indtil de er pudset op. (Find gerne de to gør-det-selv anvisninger fra Gør det selv magasinet, de giver god vejledning til opsætningen). Har hørt nogle ”montører” og murere brokke sig lidt over dem.

Men begge produkter er gode og fine, og så må det jo være ned til en god gammeldags priskonkurrence. Hvad er billigt.

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden