Smagen af nyopgravede kartofler. Duften af frisk salat. Og synet af grønne planter, der vokser.

En spiselig have kan virkelig give dig gode oplevelser og indtryk. 

Nem, men ikke vedligeholdelsesfri køkkenhave

Men hvor nemt kan det egentlig blive at anlægge og pleje en køkkenhave eller spiselig have? Ret nemt faktisk. Det handler om fornuftig planlægning og det rette valg af afgrøder. Du skal dog så, gøde, vande og høste, så helt vedligeholdelsesfri er en spiselig have ikke.

Herunder kan du først se en grafik med fire generelle trin til en nem køkkenhave. Under grafikken kan du læse flere råd til en nem have. Lige fra hvilke grøntsager og frugter du skal vælge til, hvordan du nemmest plejer køkkenhaven.

Se havens opbygning og afgrøder

Parcelhushave på 800 m2 – cirka 24 x 33 meter.

Frugttræer: I forhaven er der plantet et kirsebærtræ. Kirsebærtræer, der giver gode, spiselige bær, blomstrer ikke så stort og prangende som de kinesiske sorter, der ikke giver så mange frugter og typisk smager meget surt.

Krukker: Duftende krydderurter og spiselige blomster tæt på huset, fx rosmarin, timian, salvie, oregano,  persille og  basilikum.

Højbede: I det lille, cirka 1 meter brede højbed er der sået 2 m2 salat og spiselige blomster (udbytte: 3-4 kilo).

I det 4 meter lange højbed er der en række med gulerødder (udbytte: 4-9 kilo). Imellem grøntsagerne er der plantet spiselige blomster.

Beholder: Kartofler  kan godt vokse i beholdere. Med 3 planter i en spand vil udbyttet her være 0,7-1 kilo pr. spand.

Espalier: Op ad et 5 meter bredt espalier i højbedet vokser der ærter (udbytte: 3-4 kilo). Foran er der 4 m2 med jordbær (udbytte: 12-24 kilo bær).

Træer og buske: Frugttræer og bærbuske passer næsten sig selv. Her står et æble- og pæretræ. Desuden er der plantet 12 hindbærbærbuske – udbytte: 4-9 kilo; 5 solbærbuske – udbytte: 15-25 kilo; 5 ribsbuske – udbytte: 15-25 kilo; 4 stikkelsbærbuske – udbytte: 12-20 kilo.

Udbyttet kan variere alt efter valg af sort.

Opbygning og planlægning af nem køkkenhave

Det er især opbygningen af din spiselige have, der gør den nem. Tænk især over placering, samt hvor og hvor meget du dyrker dine afgrøder.

Placering

Anlæg din køkkenhave, hvor der er mest sol, men ikke vindstille. Sørg også for, at haven er  lettilgængelig – jo tættere på dit køkken, jo bedre.

Benyt højbede og krukker

Højbede og krukker er nemmest at passe og kan flyttes afhængigt af sæsonen, fx hvis der kommer frost. Du anstrenger dig også mindre, da du ikke behøver at bukke dig så meget, når du plukker afgrøderne.

Vælg helst frostsikre krukker og potter, så du slipper for at skulle tage dem ind ved nattefrost.

Valg af nemme afgrøder

Hold dig til lette afgrøder, som også giver et stort udbytte. Det er næsten umuligt ikke at lykkes med blandt andet radiser, spinat, salat, gulerødder og squash – og de giver alle sammen masser af friske grøntsager. Dyrk fx kartofler og rødbeder i krukker, så de er nemmere at passe.

De fleste vil også gerne have krydderurter i deres spiselige have. Her er det et godt tip at vælge flerårige planter som timian, rosmarin, oregano og mynte. Vil du have flerårige grøntsager og frugter findes de bestemt også, fx kan du nyde rabarber og jordbær år efter år.

Derudover bør du supplere med bærbuske og frugttræer. Noget af det nemmeste i en spiselig have er at have godt med bærbuske og frugttræer. De passer nærmest sig selv. Husk dog at fjerne evt. nedfaldsfrugt. Frugterne kan tiltrække rotter og vil også gøre det sværere at slå græsset.

Og glem ikke de spiselige blomster. De giver både noget til dufte-, syns- og smagssansen. Så eller plant spiselige blomster, hvor der er bar jord. Det kan fx være appelsintagetes, forglemmigej, morgenfrue og blomsterkarse. Jo mere af jorden, der er dækket, desto sværere har ukrudtet ved at få plads. Blomsterne tiltrækker også nyttedyr, der holder bladlus med videre væk.

Så alt på én gang

Vælg afgrøder, der skal sås samtidig - så sparer du tid der. Det gør det også nemmere at huske, hvornår du har sået de enkelte afgrøder.

Se på posen, hvornår du skal så, og planlæg efter det.

Bestøvning til frugttræer

Ikke alle sorter af frugttræer kan bestøve sig selv og skal bruge specifikke sorter for at blive bestøvet. Det er sjældent et problem i tætte villakvarterer, men man kan komme ud for, at man får mindre frugt, hvis der er lidt langt til den næste mulige bestøvningspartner.

Pasning af den nemme køkkenhave

Du skal overordnet have styr på fire ting, når du skal passe den nemme have:

  • Jorden
  • Gødning
  • Ukrudt
  • Vanding.

Jorden

Jorden, som du sår og planter i, skal være rig på humus og have en porøs struktur. Den må ikke være for lerholdig og tung, men heller ikke for sandet. Det nemmeste er at købe en færdigblandet, god muld, fx højbedsmuld. Men du kan også bruge havens egen muld og så forbedre den ved at tilsætte kompost og vasket sand.

Gødning

Selvom du vil have en nem køkkenhave, slipper du ikke for at gøde. Organisk gødning er fremstillet uden kemi af bearbejdede plantedele samt dyremøg. Gødningen kan købes som pilleform, granulat eller flydende. Organisk gødning omsættes langsommere og holder derfor i længere tid. Du kan også hente kompost på genbrugsstationen. Kompost lægges ud i et par centimeter over hele bedet og kultiveres ned i den eksisterende jord før udplantning og såning. Derefter strøs der kompost ud mellem planterne en gang om måneden resten af sæsonen.

Ukrudt

Du kommer heller ikke uden om at fjerne ukrudt. Det kan skygge og tage næring fra andre planter, hvis ikke det bliver fjernet. Men du kan gøre det nemmere for dig selv ved at forebygge, før der kommer ukrudt.

Du kan fx med fordel plante og så med rigelig mellemrum. Det gør det lettere at overskue planterne, når de kommer op. Samtidig bliver det lettere at fjerne ukrudt. Du kan også dække jorden mellem rækkerne af afgrøder med kompost eller kviste og blade. Det gør det sværere for ukrudtet at etablere sig.

Vanding

Etablér en automatvander, så du slipper for selv at skulle vande. Vand helst om aftenen – og vand grundigt, så du ikke behøver at gøre det for tit.