
Du kan lave og bruge højbede på mange måder, både på terrassen eller altanen.
5 tips til højbedet
- Brug gerne muldjord, der er løs og har gode næringsstoffer.
- Undgå trykimprægneret træ, der afgiver giftstoffer til jorden og dermed til de afgrøder, som du dyrker.
- Fyld højbedet med rigeligt jord, da det synker.
- Jo højere højbed, des bedre arbejdshøjde.
- Forlæng højbedets funktion ved at dække det til med plastik om vinteren og i foråret, så bedet fungerer som mistbænk.
Højbedet er et praktisk afgrænset rum, hvor du kan dyrke krydderurter, grøntsager, blomster og sågar træer. Samtidig kan højbedet også være et kreativt indslag, der højner glæden ved de udendørs kvadratmeter – eller ligefrem øger dem.
Seks forskellige typer højbede
Vi har herunder samlet seks forskellige bud på, hvordan du kan få mere ud af dit højbed og give haven eller altanen noget ekstra i form af kreativitet, mere plads eller nye, praktiske muligheder.
Find inspiration i løsningerne herunder - eller prøv dig frem. Så længe du undgår trykimprægneret træ, og sørger for, at hjørnerne er afstivet og bruger rigeligt jord, så kan du nærmest udforme - og placere - højbedet, som du har lyst.
Billedserie: Inspiration til et kreativt højbed
Som siddemøbel
På Krogerup Avlsgaard står et større møbel uden for gårdbutikken, som har plads til både siddende gæster og en håndfuld bede. Møblet er nok en anelse stort i en villahave, men mindre kan også gøre det, som det ses på den lille udgave fra Gröøn.
Foto: Groongarden.com
Som siddemøbel
Det er smart at integrere højbede i et møbel, som giver sidde- og liggepladser midt i det grønne, men som også kan bruges til at skabe opdelinger og rum i haven. Krogerups møbel er i lærketræ.
Foto: Groongarden.com
Med drivbænk
Du kan altid dække dine højbede til med plastik om foråret og derved gøre dem til mistbænke. Men du kan også købe færdige kasser med aftagelige drivhustoppe. Gaia mistbænk er et drivhus, som sættes på pallerammehøjbede, og som gør det velegnet til tidlige afgrøder og udplantningsplanter. Om sommeren, når planterne kan klare sig selv, afmonteres drivhusdelen, og tilbage står højbedet.
Foto: Vitavia.dk
På hjul
Højbede på hjul er smarte, hvis du har en terrasse eller stor altan, hvor du gerne vil rulle højbedene rundt, så de fx kan give læ afhængigt af vindens retning og i øvrigt bruges som rumdelere. Hjulene gør det også muligt at placere dem efter de sol- og skyggeforhold, der er mest fordelagtige for planterne. Der er endda udviklet højbede på hjul, der også kan bruges indenfor som alternativ til blomsterkummer eller store urtepotter.
Foto: Landhave.dk
Det rustne look
Højbede i stål og zink, der med tiden får en rustrød, varm glød, er kraftigt på vej tilbage i haven. Lad formen på højbedet understrege din personlige stil.
Foto: Zinkbakken.dk.
På garagetaget
Den urbane have har gjort haveindretning mere kreativ. En af bygartnernes gode idéer er at placere højbede på ellers uudnyttede kvadratmeter som fx garage- eller skurtaget, på tagterrassen, altanen eller taget, hvis det er fladt.
Her er det carporten, der lægger tag til ikke mindre end ni større højbede bygget i falset lærketræ. Højbedene er fulde af spiselige afgrøder, der nyder godt af at være placeret højt og solrigt.
Kasse til hvert familiemedlem
En nem, hurtig og billig måde at få højbede i haven er at fore mindre og flytbare trækasser med plastic og fylde dem op med muldjord. Giv hvert familiemedlem en trækasse at være ansvarlig for, både hvad angår valg af afgrøder, plantning, vanding og høst. De mindre kasser gør højbedsdyrkning overskueligt og har ydermere den fordel, at de kan rykkes rundt efter vejr, og hvor de lige står mest dekorativt.
Det er både muligt at bygge dit eget højbed eller købe et, der let kan samles.