Spørg Bolius

- Hvorfor må vi ikke have træterrasse over jordvarmeslanger?

Hej Bolius

Vi skal etablere jordvarme til et nyt hus. Vi har fået oplyst, at der ikke må ligge belægning over jordvarmeslangerne, men har ikke kunne få en logisk forklaring. Først var det noget med varmen fra nedsivende regnvand. Da vi så planlagde en træterrasse, var det pludselig en anden forklaring.

Vi har forstået, at det er varmen i 90 cm dybde, der gør magien? Vi kan derfor ikke forstå, at der skulle være noget i vejen for at have en træterrasse på noget af arealet?

Håber, at I kan gøre os klogere?

Vh Pelle

Hej Pelle

Jordvarme er solvarme, og 'drivmidlet' er vandet i jorden. Solen skal helst kunne skinne på jorden, så den varmes op, herunder vandet i jorden. Vandet (regnvand) siver så ned og trækker varmen fra de øverste jordlag med ned.

Så jo mere vandholdig en jord er, jo mere varme = energi er der til jordvarmeslangerne, som hver vinter køler jorden betragteligt frem til foråret, hvor jorden så skal 'lades' op igen med varme.

Hvor meget et træ, buske, en trampolin og en træterrasse så betyder, det er nok svært at regne på. Men alt, der skygger på jorden, har en effekt.

Stenbelægninger dræner ikke for regnvand. Udover problemer med vandansamlinger og overfyldte kloakker, fordi regnvand fra store områder med belægninger ledes til kloakker, gør det jo også at der kommer mindre vand ned til jordvarmeslangerne.

Om jordvarmeslangerne så bliver helt 'tørre' og kolde, fordi 5-10 % af arealet dækkes af en træterrasse eller lign., tvivler jeg så på. Men der er en risiko for nedsat virkning af jordvarmen, jo mere af jeres areal, der dækkes.

Sørg derfor altid for, at vandet ledes ud til dræning i haven, og ikke ledes til kloak. Og så undgå store overdækninger af anlægget.

En mere praktisk årsag til at man ikke overdække jordvarmeslanger er, at man skal undgå påvirkningerne af jordvarmeslangerne (punktfundamenter mv.), og så kan der jo godt ske skader på varmeslangerne. Og da er det lidt ærgerligt at skulle flå en træterrasse op for at kunne komme ned til slangerne.

Håber svaret kan bruges.

Ps. Hvis du laver terrassen, så prøv at sammenligne strømforbruget før og efter for at se, om der er en markant forskel.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden