Spørg Bolius

Kælder er tør om vinteren men fugtig om sommeren - hvad gør vi, varmepumpe?

Hej Bolius

Vi har en kælder som er fugtig om sommeren og ok tør om vinteren når vi har radiatorerne tændt dernede (fjernvarme). Vi overvejer at sætte varme på om sommeren men er det bedst i forhold til tørring og energiforbrug at bruge fjernvarmen og dermed jo ikke slukke for den om sommeren eller at installere en varmepumpe?

På forhånd tak for svaret!

Venlig hilsen Camilla B

Hej Camilla

Tak for dit spørgsmål. Der er skrevet utallige svar her fra Bolius om dette emne. Og du kan bl.a. også læse mere om det her i denne artikel: Har du en fugtig kælder?

Sommerkondensproblematikken i kældere opstår når der eksempelvis er 25° C udenfor og luften er fyldt med fugt. (Om sommeren er der ca. 10 gram vand pr. kubikmeter udeluft, om vinteren kun det halve). Men når så denne meget fugtige varme og fugtige luft kommer ned i kælderen, hvor der måske kun er 15-20° grader, så stiger den relative luftfugtighed til meget høje niveauer – ofte op over 90% RH. Og så er risikoen for kondensdannelse på vægge, gulve og indbo betragtelig. Dette kan gøre en kælder helt klam og fugtig, og så kan der relativt hurtigt dannes skimmelsvampe.

Ved at holde en højere temperatur i kælderen, kan man modvirke den sommerkondensen, men ellers skal der fokus på ventilering og udluftning.
Hold gerne vinduerne lukket midt på dagen, men luft så ud med kraftigt gennemtræk efterfølgende. Man kan sagtens lufte ud midt på dagen, men så skal man virkelig have gennemtræk og fokus på ”opfølgende” udluftning senere – og gerne varme på kælderen.

En varmepumpe er ganske fin, da den både giver en billig opvarmning om sommeren, hvor der er masser af varmeenergi i udeluften. Så kan man have slukket for fjernvarmen om sommeren, (sommerslukning) og bruge varmepumpen i stedet for.

En luft til luft varmepumpe blæser også, hvilket kan give en bedre varmefordeling, frem for en radiator. Men bemærk, at en luft til luft varmepumpe IKKE giver ny og frisk luft dernede. Den friske luft kommer kun via friskluftsventiler, og jeres ”husmor-udluftning”.

 

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden