Spørg Bolius

Ventilation og varme i kælderrum

Goddag

En del af vores hus (ca 60 kvm) har kælder under terræn. Kælderen består af 1 stort rum med radiator langs væggene og 2 små depoter (adskilt med dør) uden radiator med ventilationskanaler ud til.

Begge kanaler er blevet blændet/skummet til af tidligere ejere. Vi vil gerne forbedre ventilationen i kælderen og overvejer en luft/luft varmepumpe i samme omgang ud fra følgende overvejelser: - resten af huset vil gradvis få gulvvarme i stedet for radiatorer, hvorfor vi på sigt vil kunne sænke temperaturen på gasfyret og kun bruge de nye slanger i stedet for de gamle rør - varmepumpen kan som udgangspunkt ikke også udskifte luften, men vil holde luften i bevægelse.

Er I enige i at luft/luft varmepumpe er at foretrække frem for radiatorer?

Har i et godt forslag til en ventilationsløsning til en kælder under terræn? Ved de løsninger, som vi har kunne finde, er der udfordringer med kondens.

Varme og ventilation kan være ret afgørende for kælderens indeklima. Varme skal der til, for at den relative luftfugtighed ikke for nemt kommer op i et for højt leje (Skimmelsvamp kommer meget hurtigt ved relativ luftfugtighed over 75 %).

Ventilationen er vigtig for at få den fugt ud, som næsten uundgåeligt kommer i en kælder, og samtidig mindske risikoen for radon som kan trænge op fra undergrunden, og helst ikke skal ind i boligen. Du skriver at kælderen er under terræn. Hvis der bare er 30 cm der er over terræn, så er der en del forskellige etrumsventilationsløsninger, som kunne være en mulighed. De kører skiftevis ind og ud med luft, og på den måde genbruges varmen, og det er ikke kold luft der trækkes ind i kælderen. Fordele og ulemper ved et-rumsventilation (bolius.dk)

Er kælderen helt under terræn, kan det blive nødvendigt at overveje at få lavet en lille 'lyskasse', så der kan etableres ventilationen. Men du skriver at der har været kanaler, så måske de giver svaret, eller kan genanvendes.

Umiddelbart ville jeg nok gå efter at beholde en radiator, fremfor at skulle have en ny varmepumpe stående for at varme kælderen op. Men du kan have en god pointe i at en sænket temperatur på fyret, pga gulvvarme, kan give problemer med at varme kælderen godt nok op. Jeg kan ikke lige sige hvad der er den optimale løsning. Jeg ville nok hive fat i et par vvs'ere og høre deres vurdering. Måske radiatoren i kælderen er stor nok til at klare mindre varme? Måske de kan komme med en god alternativ løsning, når de står på stedet og ser hvordan det virkeligt forholder sig. 

Den lidt større løsning kunne være at tage fat i en byggerådgiver/byggesagkyndig, som kunne lave det helt store overblik, så den ene løsning ikke kommer til at lave rod for den næste løsning. Det kan ofte være penge godt givet ud.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden