Spørg Bolius

Kan det betale sig at udskifte vinduerne i mit hus - når jeg er 92 år?

Hej Bolius

Jeg har et parcelhus med sunde rammer i alle vinduer. Vinduerne med termoruder 40 år gamle og fungerer iflg. glarmesteren kun som enkeltruder mht energitab.
Han har givet mig et udmærket tilbud på tolags, termoruder AA.1.1i U værdi.12 mm luft med sort varmekant. Jeg har læst en masse om vinduer i jeres artikler og svar, Men da jeg har mistet mit læsesyn, har jeg måske overset et svar på mit spørgsmål, som er:
Hvad er min proentvise energigevitst ? jeg er immervæk 92 år og kunne godt tænke mig en vis forrentning af
udgiften på 30.500 kr. Vinduesmålene: 2 stk.77x70,5, 2 stk. 163x170, 2 stk. 152x46, 2 stk.114x93

Venlig hilsen Johannes P

 

Hej Johannes P

Der er vist ingen tvivl om at ruderne trænger til at skiftes ud. 40 år gamle termoruder kan langt fra det samme som nutidige energiruder. De har dog en tilbagebetalingstid på en god håndfuld år. Der hvor jeg tror du vil opleve den største tilfredshed, er på komforten i huset. Der burde komme en del mindre kuldenedfald og træk i nærheden af vinduerne.
Jeg kan ikke sige hvor meget du vil kunne spare på varmeregningen. Det kræver et meget mere grundigt kig på hele huset. Hvis der ingen isolering er i gulv, vægge og loft, ja så hjælper selv de bedste energiruder kun lidt.

Men et lille forsøg på en teoretisk beregning. Der er ca. 10 m2 ruder. I følge Videncenter for Energibesparelser, så kan man spare 100 kWh/m2 om året. Termoruder - udskiftning - www.byggeriogenergi.dk - Videncenter for Energibesparelser i Bygninger
Så du vil spare ca. 1000 kWh om året.
Og så kommer det an på hvilken energitype du har:
Fjernvarme som 2/3 af alle danskere har (og, ja priserne svinger, som man ser i nyhederne i disse dage, men her gennemsnit) koster ca 0,70 kr/kWh. Så er der 700 kr. at spare om året.
Skulle du være så uheldig i disse dage at have naturgas, så er prisen jo oppe på ca. 12 kr./m3. 1000 kWh svarer til 90 m3 naturgas. Så sparer du med nuværende priser omkring 1.100 om året.
Så uanset hvad, så skal der nogle år til før de er betalt hjem.
Men komforten vil du få fra første dag:-)
 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden