Spørg Bolius

Kan bare det at udskifte ruderne i de gamle vinduer give så stor en forbedring?

Hej med jer

Jeg har i foråret fået skiftet glasset ud i mine vinduer.
De gamle var termoruder fra 1970, og de nye er 2-lags superenergiruder. Vi har brugt 182 m3 mindre gas fra 1. maj til 31. august i år i forhold til de sidste 3 år.

Er det virkelig energirudernes skyld? Det er da fantastisk.

Mvh. Elise E

Hej Elise

Om det alene har været dine nye ruder, der har været årsag til det lavere forbrug, er svært at vurdere præcist. Men de har uden tvivl haft en stor indflydelse.

Gamle 2-lags termoruder har ret stort varmetab. Derimod har dine nye ruder, i stedet for luft, en isolerende gasart mellem de to glas, og derfor isolerer de meget bedre. 

Man måler ruders isoleringsevne i U-værdi, og sammenligner man dine gamle og nye ruder, er der her stor forskel. Dine gamle termoruder med luft havde en U-værdi på ca. 3, mens dine nye 2-lags energiruder med en gasart (som jo også er en termorude) har en U-værdi på ca. 1,1. Og jo lavere U-værdien er, desto bedre isoleringsevne er der. Derfor har du minimeret varmetabet gennem ruderne ret markant med skiftet.

Derudover er det glædeligt at høre, at du kun skiftede glasset og ikke hele vinduet. Der er en stor klimagevinst ved at bevare så meget som muligt, frem for at udskifte det hele.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden