Du kan ikke sætte en grydefuld med ukogte grødris under dynen og forvente at have frisklavet, varm risengrød efter et par timer. Men hvis du bringe gryden med ris i kog på dit komfur først, kan du koge grøden færdig under dynen præcis som i en høkasse.

Og faktisk er det slet ikke nogen dårlig idé, for på den måde sparer du både strøm, slipper for at skulle holde øje med grøden og røre rundt i de ca. 45 minutter, det normalt tager, og undgår, at grøden brænder på eller koger over.

Hvordan skal du koge risengrød færdig under dynen?

  • Brug en tykbundet gryde med tætsluttet låg.
  • Bland grødris og vand og kog den efter opskriften på posen. Tilsæt dog 1 spiseskefuld ekstra ris pr. liter mælk, da fordampningen er meget lille, når grøden 'koges' i sengen.
  • Tilsæt mælk og kog mælk og ris et par minutter, mens du rører i gryden. Kom låg på gryden.
  • Stil  gryden på udbredte aviser på sengen og pak gryden ind i dynen (med sengetøj på).
  • Pak dynen godt omkring risengrøden, og læg et tæppe over.
  • Efter 45-60 minutter koges grøden op under omrøring og smages til med lidt salt.

Det er varmen fra kogepladen, der normalt får risengrød til at brænde på. Du skal altså ikke være bange for, at din risengrød brænder på, når den står under dynen. Du behøver derfor heller ikke røre i gryden, mens den står under dynen.

Må risengrøden stå hele dagen under dynen?

Det er vigtigt, at du ikke lader risengrøden stå i sengen, fra du går hjemmefra om morgenen til aftensmadstid. Du risikerer, at der dannes for mange bakterier i grøden i det lunkne miljø under dynen. Grøden skal helst kun stå under dynen et par timer.

Kan du tilberede anden mad under dynen?

Ja, det kan du sagtens, hvis du har lyst til at prøve.

I princippet virker sengen som en gammeldags høkasse. For at spare på brændet blev en høkasse tidligere anvendt til at færdigkoge både kartofler og kødretter. Efter opvarmning pakkes gryden ind i aviser og sættes ned midt i en isoleret kasse med hø, og koger færdig der. Vil du langtidsstege kød i sengen eller i en høkasse kræver det dog lidt øvelse, men kødets kvalitet skulle blive bedre, da kødets modningsenzymer får længere virketid.

Vil du ikke bruge sengen som  høkasse, er det muligt at købe en, eller bygge en selv. Energibesparelsen er på 15-25 procent, og kogetiden er ca. det dobbelte af normal koge/stegetid.

Dansk Husmodertidskrift , (1953) bind 1 p. 576) skriver:

”Velegnet til Færdigkogning i Høkasse er Kartofler (med Skræl), Bælgfrugter, Kød og Flæsk, Grød, Vælling m.v.samt en Række samenkogte (engryderetter)”.

”Køds kogetid i Høkasse må ikke strække sig udover 3 timer , da bakterievækst er mulig, når Temperaturen gaar under 65  graderC”.