Spørg Bolius

Kan ekstra rengøring med ovnrens skade selvrensende ovn?

Hej Bolius

Vi har en selvrensende pyrolyseovn, som vi har renset med ovnrens (Sterling Ovn- og Grillrens).

Spørgsmål 1. Ødelægger man noget i ovnen, hvis man bruger ovnrens i den?

2. Hvis man sætter ovnen til pyrolyse med rester af ovnrens på, kan der så udvikles
helbredsskadelige dampe?

3. Hvis vi ikke vil bruge pyrolyse fremover, kan man så gøre den ren med brun sæbe i stedet?

Vh Flemming H

Kære Flemming,

Man må aldrig tænde ovnen, hvis der er sæberester på overfladen af interiør i ovnen. Den sæbe, som beskrives i dit spørgsmål, er en meget stærk og basisk sæbe, som i værste fald kan medføre skader i luftveje og i åndedrætsorganer, herunder også i lungerne, hvis sæben indåndes opvarmet.

Teknisk vil jeg anbefale at tørre ovnen grundigt af med en ren klud fugtet i koldt, rent vand for at fjerne sæberester fra alle overflader.

Er der meget tilbageværende sæbe i ovnen, så gentag denne grundige aftørring med en fugtig klud vredet op i rent, koldt vand.

Dernæst lad ovnen tørre og afprøv pyrolysefunktionen på ovnen igen, men tag de forbehold, der nu er på den model af ovn, som I er indehaver af. Så skim manualen på udstyret.

Nogle mærker af ovne kan sælges med ovnplader o.lign. overflader i ovnen, som evt. IKKE tåler pyrolyseopvarmningen. Så dobbelttjek al inventar og følg jeres manual til ovnen nøje. Er manualen blevet væk, så kontakt forhandleren eller kig på deres hjemmeside efter manualen til jeres model af ovn.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Michael René, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden