Spørg Bolius

Kan en grundejerforening kræve træer fældet?

Jeg har før spurgt om råd ang. følgende: Min far på 85 år bor hele året (lovligt) i sit sommerhus. Nu har grundejerforeningen påbudt ham at fælde tre store birketræer, med begrundelsen at de påvirker nogle kirsebærtræer på vejen lige uden for hans hæk. Vi taler om udgifter over 20.000 kr til en folkepensionist uden andre midler. Kan foreningen påbyde ham dette? I bad mig om at fremskaffe flere oplysninger, og det har jeg gjort: Det står i foreningens vedtægter, at medlemskab ER påkrævet. Kommunen har ingen sevitutter eller noget i lokalplanen der kunne hindre fældning. I foreningens vedtægter står intet om træers højde eller anden omkring beplantninggers udformning. Min fars træer står på egen grund, og der er 5 meter ud til vejtræerne. Vejtræerne er sat meget tæt på min fars grund, og har stået der i 25 år uden at lide nød. Hvad kan min far gøre? Kan han nøjes med at beskære? Kan de lovligt kræve at han fælder dem? Og hvad sker der hvis han ignorerer påbuddet? Håber megt I kan hjælpe MVH Birgitte

 

Kære Birgitte 

Din far kan glæde sig over, at have en intelligent datter som dig. Du har gjort det helt rigtige, og undersøge vedtægter og servitutter. Der kan også stå anført bestemmelser om beplantning i en lokalplan, men iht planloven kan disse som udgangspunkt ikke indeholde handlepligt for de omfattede ejendomme. 

Hvis der i vedtægterne eller øvrige tinglyste servitutter ikke anføres bestemmelser om beplantningens højde, har grundejerforeningen ingen hjemmel til at kræve træerne fældet...end ikke beskåret. Dette forsætter aftale med ejer eller domstolsafgørelse (som er temmelig usandsynlig)

Hvis din far ikke har noget imod, at gennemføre en beskæring (som jo kan være fornuftig nok) må det naturligvis ske for grundejerforeningens regning.

Mvh

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Kristian Baatrup, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden